Bíró Andrea

Hyper Productiv

Hyper Productiv

Hogyan él egy időmilliomos?

2017. szeptember 27. - Hyper Productiv

A Te napod sem kevesebb, mint Bill Gatesé!

Az idő az a különleges találmány, amiből nem az érdemeink szerint kapunk. Van akinek rövidre szabták, van akié közel évszázados. Noha egy napra viszont mindenkinek ugyanannyi jut, nem tudjuk egyformán hasznosan kamatoztatni.

hourglass-time-hours-sand-39396.jpeg

 

Egyáltalán mit jelent az, hogy hasznosan? A válasz bonyolultabb annál, sem hogy egy általános és mindenre érvényes definícióval elintézzük.

Szerintem akkor töltöd hasznosan a napod, ha jól érzed magad benne. Ha flow-ban vagy, ha alkotsz, teremtesz, bármit is csinálj, elégedetten dőlsz hátra, amikor véget ér a napod, hogy mindenre jutott, amire szerettél volna.

Hogy ez kevesünknek adatik meg? Így van.

Hadd kötözködjek azonban egy kicsit. Bill Gates-ről például senki nem mondaná, hogy haszontalanul tölti a napját. Mégis fiatal kora óta minden héten elolvas egy könyvet. Nem csak most, amikor már a saját maga által választott feladatok között annyi ideje jut rá, amennyit szeretne. Így volt ez akkor is, amikor felépített egy világcéget a semmiből.

Nem azáltal lett ideje az olvasásra, hogy sikeres lett, hanem az a hozzáállás vezette el idáig, amivel kiszakította a napjaiból az időt a számára fontos dologra: az olvasásra.

Noha nincs mindannyiunknak ilyen nagyra törő terve, mint neki volt, így is jelenthet kihívást, hogy helytálljunk a munkahelyünkön, a családunkban és jusson idő a számunka fontos dolgokra, az egyéni fejlődésünkre.

pexels-photo-295826.jpeg

Közhely, de igaz, hogy minél idősebbek vagyunk, annál gyorsabbnak érezzük, hogy telik az idő. Annál több dologról mondhatjuk: erről is lemaradtam. Mert gyorsul a világ, míg a nagyszüleink idejében leosztott szerepek voltak, és mindenkinek a saját területén kellett helyt állni, ma már mindenben a maximumot szeretnénk nyújtani, ami sokszor nyomás alá helyez minket. Több dologban teljesítünk ugyan, de közben folyamatosan azon stresszelünk, amiben éppen nem vagyunk 100%-osan jelen.

Mi erre a megoldás?

A prioritások felállítása! Ha tudjuk mi a legfontosabb számunkra, mi tesz boldoggá, igyekezzünk azzal a legtöbb időt tölteni. Persze senki nem mondja, hogy hagyjuk ott a munkahelyünket, ha nem érezzük jól magunkat, de átgondolni mindenképpen érdemes, mi az oka, hogyan tudunk ezen változtatni.

A hosszú távú célok felállítása is segít. Gondoljunk csak bele, ahol ma tartunk, az 5-10 éve a célunk volt? Akár igen, akár nem, fontos szembenézni azzal, hogy mi teremtjük, mi teremtettük a valóságunkat, ezért fontos, hogy tudatosan álljunk hozzá, mit is szeretnénk elérni. A tudatosság abban is segít, hogy megmutatja, ma mit kell tennünk érte, sorvezetőként szolgál, ha nem tudjuk, mi a következő jó lépés. Tegyük föl magunknak a kérdést: amit ma teszek, az mennyiben szolgálja a legfontosabb céljaimat? Újratervezni pedig ér. Jobb visszafordulni, ha eltévedtünk, mint tovább menni olyan irányba, ami egy régen vágyott célhoz vezet, ami már nem fontos nekünk.

shoes-1246691_960_720.jpg

Apropó kis lépcsőfokok kellenek, az előttünk álló út elemeire bontása. Az ördög a részletekben rejlik, ezért vizsgáljuk meg a napi rutinjainkat is, mennyire segítik a hatékonyságunkat? Kis átszervezéssel lehet, hogy értékes percekkel, talán órákkal is gazdagodhatunk, amit olyan tevékenységre fordítunk, ami feltölt, előre visz. A kiégést pedig ezáltal messziről elkerülhetjük.

Ha tudatos vagy, a jelenben tudsz lenni, biztos lehetsz benne, hogy a 100%-ot hozod ki belőle. Hatékonyabb is leszel, ezáltal ugyanazt a feladatot rövidebb idő alatt tudod elvégezni.

Amikor jól érzed magad, egy pillanatnak tűnik minden, míg ha rosszul, alig vánszorog az idő. Ha pedig ennyire relatív, miért nem inkább magunkat menedzseljük helyette?

Szerencsére ez utóbbi tanulható, fejleszthető bárki számára, nem igényel különösebb képességet, csak elhatározást. Hiszen tudod, a Te napod sem rövidebb, mint Bill Gatesé.

Szeretnél jobban gazdálkodni az időddel? Kattints!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://biroandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr4712903488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása