Bíró Andrea

Hyper Productiv

Hyper Productiv

Az ötödik elem Te magad vagy

2018. január 24. - Hyper Productiv

Ez egy különleges blogbejegyzés, mert a tréningemről készített egy összefoglalót az egyik résztvevő.

​Amikor felkészülök egy tréningre, mindig kérdéses, hogy sikerül-e mindenkit megérinteni. Mindig kapok visszajelzést, de ilyenre még nem volt példa. Ezért külön hálás vagyok, mert így lehetőségem nyílt egy más szemmel is látni a tréningemet kívülről. Az ötödik elem cím, pedig igen találó, hiszen erről szól a módszer, amely öt elem zsonglőrködését teszi rugalmas rendszerbe.​​ 

Aki működteti az életét, a környezetét, a munkahelyét, a kapcsolatait, a céljait. Önmagát.

Még nyomokban éreztetik hatásukat az újévi fogadalmak, amikor az emberek őszintén hisznek abban, hogy most minden más lesz. Most bizony kihozzák életük minden területéből a maximumot.

Ezt megtámogatva és a gyakorlati lépések felé indulva egy olyan tréningen vettük részt, ami segített értékelni az elmúlt évet, lezárni majd továbblépni egy sikeresebb, eredményesebb jövőbe.

we-want-you.png

Fotó: Crosstie Studios

A spoiler: tenni kell érte. Ha valaki reménykedett benne, hogy konyhakész megoldást kap, azt le kell lombozzuk, az egy másik tréning. A motivációs guruk előadásaira elmegyünk, ha csodálni szeretnénk valakit, ide pedig akkor, ha tenni szeretnénk a céljainkért. Az „erősen hiszünk benne, hogy bevonzzuk az életünkbe a lottóötöst” ugyanis elmaradt, helyette dolgoztunk. És elfáradtunk közben. Élménybeszámolónk következik.

Te milyen életet élnél, ha bármilyet választhatnál? Mit csinálnál, ha nem kellene dolgoznod többé, és egyáltalán, bármit megtehetnél? Elképzelted? Bizonyára meg tudod fogni azt a vezérfonalat, ami számodra nagyon fontos, és a lehetőségeidhez mérten mindinkább ahhoz közelíted az életed sodrását.

Majd időről időre értékelsz. Magadat, a társadat, a munkádat, a környezetedet. Az ötödik elem pedig Te magad vagy. Tanulságokat vonsz le, ami szubjektíven lecsapódik benned. Jól vagy rosszul érzed magad, ami megmutatja, hogy mennyire vagy távol attól az élettől, amit megálmodtál magadnak. És a jó hír, hogy az elégedetlenséged a hajtóerő, ami változásokra késztet, tehát szükséges időről-időre. Nem árulok el nagy titkot: belőled indul minden.

A felsorolás végére tettem az ötödik elemet, Téged, mert így szoktuk meg, így gondolkodunk. Az eredményét mindenki döntse el maga.

Ki ne szeretett volna már a saját életében olyan okos lenni, mint másokéban? Amit kívülről nézve teljesen egyértelműen láttad, mit ront el a másik, hogyan csinálhatná jobban, és hogy ez számodra mennyire egyszerű lenne. És ki az, aki soha nem vergődött még tehetetlenül, nem látva a fától az erdőt, miközben a saját megoldása az orra előtt hevert.

Így vagyunk összerakva, ami viszont jó hír, hogy tudatossággal igenis vannak olyan módszerek, amikkel meglátjuk a saját erdőnket a fán túl.

pexels-photo-547116.jpeg

A tudatosság viszont melós. Még ha egyértelmű is, mit kell tennünk. Foglalkozni kell vele minden nap, ahogy fürdeni, enni, aludni is. És ha ezt mind leírjuk, megjelenítjük… na akkor történik valami… lehet csodának hívni, a tizenegyedik felismerésnek… vagy egyszerűen heuréka, megtaláltam…

Az egy napos hihetetlenül intenzív tréning után egy dolgot biztosan nem tudunk majd megtenni: kifogást gyártani. Hogy miért nem, miért nem most, és különben is, nem tudom, hogyan kell.

Mert itt mindannyian, akik részt vettünk megoldó kulcsot kaptunk önmagunkhoz személyre szabva, amit lehetőségünk van bármikor elővenni, és nyitni vele a saját zárjainkat. Úgy ahogy a barátainkat, ismerőseinket nagyon jól látjuk, ezekkel a módszerekkel, mi is „lelepleződünk” önmagunk előtt. Persze csak ha akarjuk.

Sokan azt mondják, nem szeretnék az életüket percre pontosan megtervezve élni, spontaneitás nélkül, mert nem vagyunk robotok. Emberek vagyunk, akik néha szeretik elhagyni magukat, vagy olyan dolgokat csinálni, ami nem feltétlenül visz előre, csak egyszerűen jól esik.

Amikor tervezünk, keretet adunk a napi 1440 percünknek, hiszen ennyi áll rendelkezésünkre.

Ebbe bele kell férnie, ami számunkra fontos, a lelki egyensúlyunkhoz szükséges, bármi legyen is az.

Ha nem én teszem ezt meg, akkor annyi történik, hogy hagyom, mások döntsenek helyettem. Az volna a spontaneitás?

Amikor nem tervezek, nem történik egyéb, mint sodródom az épp aktuális történésekkel a szabadság jegyében, aminek sokféle eredménye lesz, csak nem az, amire vágyom, amit szeretnék.

Mert amire vágyom, amit szeretnénk, azért általában tenni kell. Minél többet és minél keményebben, annál értékesebb az a cél. Sajnos ez így van kitalálva, hogy az ölünkbe hulló dolgokat nem értékeljük.

pexels-photo-669986.jpeg

Stendhal mondta azt, hogy „Aki a célt akarja, annak az eszközöket is akarnia kell.”

Persze az „eszközök” is személyre szabottak mindenkinél. Függenek a habitusunktól, az aktuális élethelyzeteinktől, a motivációinktól. Amikre ha rálátunk, képesek vagyunk kívülről, amennyire lehet objektíven nézni, jóval könnyebb dolgunk lesz.

Mindent nem tudunk megtapasztalni, szelektálnunk kell a számunkra hasznos információk, tudás közül. Amit ezen a tréningen kaptunk, egy gyakorlati összefoglaló arról, amit mások kutattak, összegyűjtöttek, lemértek, kipróbáltak helyettünk. Nélkülünk nem fog működni, de a jó hír, hogy vannak eszközeink, amikkel elindulhatunk, csak választanunk kell közülük.

Az álmodozástól pedig motiválttá válunk és a következő lépés határozza meg, hogy megvalósítjuk-e.

A motiváció a miért. Ezt kell fenntartani és a lépések már egyszerűbbek lesznek, mert egymás után csinálni kell.

És a végére egy kis személyes:

"Andrea kiragad a mindennapok taposómalmából, új látószögbe helyez, ahonnan minden leegyszerűsödik, világossá válik. Számtalan összefüggéssel, megoldási tervvel, elhatározással és módszerrel gazdagodtunk az egy nap alatt, és egy plusz adalék a hitelességéhez: percre pontosan tartottuk egész nap az ütemtervet! :)"

Több a produktivitás tréningről

Következő időpont: 2018. február 10.

"Nagyon örülök, hogy részt vettem a tréningen, mert hatalmas adag motivációt, egy jó löketet kaptam ahhoz, hogy hatékonyabban, tervezettebben tudjam élni a mindennapjaim.

Szerencsére nem merültünk el a legeslegapróbb részletekben, hanem egy sokkal szélesebb kört tekintettünk át, így több mindennel tudok itthon, önállóan foglalkozni a későbbiekben. A szemléletfrissítés, felelevenítés nekem pont jókor jött, s ehhez kaptam is rengeteg anyagot, hogy tudjam folytatni az elkezdett munkát.

A nap egyik fénypontja a mélypontja volt, amikor már igazán átéreztem, hogy nem fog menni tervezés nélkül, vagyis nem olyan jól. Azóta megcsináltam az idei, szokásos évrendezésemet is, beterveztem a hetem, s igyekszem tartani magam ehhez. Kisebb nagyobb sikerekkel megy is. Van még ezzel munkám, de azt is beleterveztem a naptáramba ( :

Felkészült voltál és hiteles, egy jó példa arra, amiről beszéltünk egész nap."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://biroandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr413599369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása