Bíró Andrea

Hyper Productiv

Hyper Productiv

A tartós fogyás nyomában…avagy a jó szokások rendszerbe állítása

2018. február 23. - Hyper Productiv

Az emberek nagy része elégedetlen magával. A többség fogyni akar, fogadkozik, hogy egészségesen fog táplálkozni, mozogni kezd, és az év kezdetével vagy a nyár közeledtével el is jut egyszer-egyszer egy edzőterembe, vagy evett már salátát idén :)

Jogosan tesszük fel a költői kérdést, hogy ha ennyien szeretnének változni, változtatni ezen a problémán az életükben, miért sikerül ilyen keveseknek? Hiszen egészségünk csak egy van, visszaállítani pedig sokkal nehezebb, mint tenni érte.

pexels-photo-179912.jpeg

A választ pedig ugyanott érdemes keresni, mint egy korábbi, alvásról írt bejegyzésben, vagy amikor megtakarítani szeretnénk, gyűjteni valamire. 

Térképed a rendszered

A kulcs a rendszerben gondolkodáson van. És az azt követő cselekvésben, amihez érdemes egy jó térképet készíteni. 25% genetika, 25% környezet, 50 % életmód, kb. így határozhatjuk meg az összetevőket. Tudod milyen a Te térképed? Egészségesen táplálkozni nem elég, érdemes ezt is komplexebben megközelíteni. (Itt találsz több infot.)

Ahogyan a súlyfeleslegünk sem egy-két napnyi rossz szokás következménye, úgy a megoldáshoz vezető út sem rövidíthető, ha valaki erre számított, rossz helyen jár.

Az egészségünk nem kell, hogy plusz időt vegyen igénybe, mert mindennapi szokásainkon múlik, ez a kulcs, amit teszünk, amihez nyúlunk, amivel bombázzuk magunkat. Összességében nem lesz elég, ha egy-egy dolgon változtatsz, mert minden mindennel összefügg. A megvalósítást kell lépésről lépésre átkonvertálni, mert lehetetlen küldetés lesz, ha egyszerre több fronton próbálsz megváltoztatni.

 pexels-photo-196668.jpeg

Kezdd el, a változás jó

Apró lépésekkel, például így:

Mindenki tisztában van azzal, hogy a sok folyadék fogyasztása egészséges. Ha nem vagy hozzászokva, készíts magad mellé egy literes kancsóban vizet vagy teát, és figyelj rá, hogy el is fogyjon.

Kimerült vagy és túlhajszolt? Ne az ötödik kávét töltsd ki, helyette inkább sétálj egyet a friss levegőn és este igyekezz korábban lefeküdni.

Hogyan telnek a hétvégéid? A teendőid mellett a feltöltődésre használod, vagy inkább a tévé előtt töltöd?

Amikor főzöl, törekszel rá, hogy rostban gazdag szezonális alapanyagokat használj, vagy ha kezed ügyébe akad egy mirelit pizza, az lesz a család ebédje?

Számtalan olyan apró dolog van, amit mindenki ismer, mégsem él vele, pedig valóban csak a figyelem az, ami kell hozzá.

Kifogást gyártani pedig mindig egyszerűbb, bár legalább annyi energia megy el rá, mintha szépen lassan új szokásokat iktatnánk be az életünkbe.

Hiszen kezdetben nem kell sok: lift helyett a lépcsőn megyek fel az irodába, a közeli boltba autó helyett gyalog sétálok el, új recepteket találok ki, ami a család számára kedvelt ízvilággal teszi emészthetővé az egészségesebb alapanyagokat.

Apró dolgok ezek, mégis ezeken múlik minden. Noha az elején arról írtam, nem egy fánk jelenti a világ végét, az apró lépcsőfokok következetes betartása jelenti a valódi sikert. Következetes és rendszeres a két kulcsszó. 

Lépésről lépésre

Mindig egy dolgon próbáljunk változtatni egyszerre, például igyuk a kávénkat mézzel vagy természetes édesítővel cukor helyett. Ha ezt már megszoktuk, jöhet a következő „újítás”.

Szép lassan sikerül az új szokások beépítése az életünkbe és nem igényel majd külön odafigyelést. Jöhet a következő, amin változtatunk. Legyünk türelmesek magunkkal, de szigorúak is. Amikor visszacsúszunk a régi szokásainkhoz, ne ostorozzuk magunkat, emberek vagyunk, mindenkivel előfordul. Ez azonban ne adjon alibit ahhoz, hogy fel is adjuk életmódváltó törekvésünket.

pexels-photo-677971.jpeg

Nagy segítséget jelent az a tudatosításban, ha megfigyeljük magunkat, akár naplót is vezethetünk. Összefüggésekben fogjuk látni az életünk egyes területeit, tudatosítani, mikor vagyunk jó passzban és mikor nem. Így pedig már könnyebb megteremteni az ideális körülményeket, mintha csak sötétben tapogatózunk.

Például fáradtan sokkal többet eszünk, hiszen ilyenkor több energiára van szükségünk, ezért ha azt hittük, megússzuk a napi 8 óra alvást, rossz hírünk van, az egészséghez és a megálmodott testsúlyunkhoz ez is hozzátartozik. 

Jó mellékhatások

Milyen mellékhatásokkal számolhatunk, ha szép lassan átalakítjuk az életünket? Az energiaszintünk megnövekszik. Terhelhetőbbé válunk, a hangulatunk javul és egyre jobban érezzük magunkat a bőrünkben, ami nem csak a kilók számában mutatkozik meg.

Az új szokásokkal új távlatok nyílnak meg előttünk: hiszen aki eddig csak otthon ült a tévé előtt a kirándulás során közös programokat élhet át, megismerhet új embereket.

Nagy az ár, amit ezért fizetni kell? Mindig csak egy szokás, amit változtatunk, és ha sikerül betartanunk a magunknak tett ígéreteket – még a legkisebbeket is – nemcsak egészségesebbek, boldogabbak is leszünk.

A cél, hogy jobb legyél mint tegnap!

Ehhez sok sikert kívánok!

FlowWorkshop – Dolgozz a flow-ban okosabban!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://biroandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr7413692226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása