Bíró Andrea

Hyper Productiv

Dolgozz a világ legjobb munkahelyén!

2018. február 14. - Hyper Productiv

Spoiler: ez a munkahely mindenki számára más, a személyiségünktől függő. Egy introvertált ember számára például egy coworking iroda maga lenne a rémálom. Extrovertált kollégájára azonban inspirálóan hat ugyanez a környezet. Nem beszélve az élethelyzeteinkről, aktuális fizikai és mentális állapotunktól.

pexels-photo-440581.jpeg

Tovább

Az én kihívásaim 2#

Döntések és a következmények

Élmény vagy életbeszámoló

Ott tartunk, hogy egy kérdés, események, helyzetek láncolatát indította el és a láncreakció következő állomása: január 12-én csörgött a telefon. Előző rész

Gery jelzi (6 órával előbbre van), hogy kettőnkkel szeretne beszélni, én naiv azt hittem, hogy megint a tennivalókat beszéljük meg. Az mindig van, új és újabb változás, de ez a teljesen megszokott. screen-shot-2016-02-06-at-1_33_47-pm.png

De nem.

- Figyeljetek, most azonnal küldjétek el az útleveleket, mert találtunk olcsó repjegyet nektek Saipanra.
- Nem, nem érek rá, indul a buszom. 
- Jaj, ezt így nem lehet bedobni, mondtam én, ismerve páromat.

Mi erre a normális reakció? 

Mert ők eldöntötték, hogy vesznek nekünk jegyet. Ez már alapból meghatározza a helyzetet.
Mindenkinek más, arról nem beszélve, hogy attól függ éppen miben, hogy van az ember, és azt se felejtsük el, hogy ilyenkor elindul a gondolatfolyam: Nem fogadhatjuk el, sokba kerül, utazás - stressz, repülő - hosszú út, utazás - élmény, kétszer kell átszállni, sokba kerül, jajdejó, de mikor? Két új munka is van, hogy oldom meg? Tényleg mennyi időre? Ott most is meleg van, hány fok lehet? Még sosem mentem télből nyárba. Nem hiszem el, hogy ilyen aranyosak. Mennyibe fog nekik kerülni? Gyors osztás, szorzás, húú, ez Amerika, ne felejtsük el. Na most igazán jól kell időzíteni mindent és még sok sok gondolatfoszlány, a múlt tapasztalataiból, a jelen helyzet miatt és a jövő is bele-bele szól.

Te milyen kérdéseket teszel fel magadnak? Kérdések jók, mert anélkül válasz sincs.

Fontos az is, hogy miért kapunk mi ilyet. 
Mert elküldtem a gyereket a világ másik végére tanulni! Élt a lehetősséggel? Persze, Ő döntött, én "csak" támogattam. Mert kockáztatni, egy teljesen más kultúrába megmérettetni magát. Ez nem Európa, egy teljesen más világ, elképesztő bátor volt és én büszke vagyok rá, hogy megpróbálta, kitartott, mert nem volt könnyű. Egyedül 7500 km távolságban, dolgozni, majd tanulni és dolgozni. ... Ott folytatnak üzleti tevékenységet. Gyönyörű hely és amikor először voltak, akkor szóba került, hogy jó lenne, ha mi is látnánk. Viccesen mondtam tavaly, hogy jövőre ott lehetne tartani a kerek szülinapomat. Szerintem ezért van :) szülinapi ajándék. Mégis létezik az önbeteljesítő jóslat? Csak ki kell mondani és teljesül?

Az összes, hatásai és a kombinációi, de alapvetően a döntéseink, amit tettünk és ahogy tettük. Nem tudok, nem is akarok kibújni az alól, hogy tanácsadóként összefüggéseket keressek, meghatározzam az okot, megtaláljam a fontos pontokat és észleljem a hatásokat, de most igenis többször mondom: engedd el :) nem ez a lényeg, hanem ami következik. Nekem még mindig ez a legnehezebb (hiperaktívként), megállni, ahelyett, hogy gyerünk gyorsan csináljuk, annyi minden van, amit el kell még intézni.

Egy másik aspektus, ami meghatározza a döntéseket. Én könnyebben mozdulok ki a komfortzónámból, a párom jobban megfontolja, nem vagyunk egyformák. A legtöbbet Ő segít a lassításban, mellette valahogy könnyebb. Nagyon hálás vagyok neki, hogy mindenben velem tart, még akkor is, ha nem annyira szeretné. Persze most is elővettem a motivációs és érvelő kártyámat, amivel nyerhetek. Alapvetően ezt neked köszönhetjük (az Ő ismerőse tette fel a kérdést), miattad ment a gyerök Kínába. És Gery is azonnal támadásba lendült, nagyon jó benne (kire ütött ez a gyerek :)). Szóval nincs könnyű dolga két hiperaktívval. 172709.gif

Igen mindketten azok vagyunk, ez is egy jó kis történet. 2 évesen derült ki, hogy hiperaktív, és akkor tudatosult számomra is, hogy én is, vagyis nem rossz gyerek, mint ahogy beskatulyáztak. 27 évesen újrahuzalozni, jó kis munka volt. De ez másik történet megint, de tudjuk, hogy minden mindennel összefügg. 

És egy kis "győzködés", egyeztetés után: nagyon-nagyon köszönjük! Villámsebességgel küldtük a fotót az útlevelekről. Így leírva, nem lehet minden érzést érzékeltetni, és még terheli az is, hogy nem könnyű elfogadni egy ilyen drága ajándékot. 

És máris jönnek a kihívások, megoldandó feladatok. Na most legyünk kreatívak, mit vigyünk hálánk jeléül, elsősorban a barátnőjének, mert azért az legyen egyértelmű, hogy nagy részben neki köszönhetjük. És ne legyen nagy dolog, mert sok km, két átszállás és hamarosan úgyis jönnek megint Budapestre. 

Az elfogadás kihívása után ez volt prioritásban a második. A "kincseket" kutatni nagyon szeretek, mert személyesebbé tehető az ajándék. Végig gondolni, hogy mik jöhetnek neki szóba, mi az, ami pluszt ad és nem csak egy megvásárolt ajándék, többet mond minden szónál (mert ugye én nem tudok kínaiul).

És szépen sorba a többi.

Úristen régen voltam tengerparton, remélem minden jó és nem most kell keresnem ezt, azt. Természetesen kellett.

Ideje a munkaszervezéssel is foglalkozni, ez okozta a legkevesebb problémát, ez a szakmán, hogy produktívan, hatékonyan megoldjak mindent, amikor rábólintottunk, hogy megyünk, akkor pontosan tudtam, hogy nem lesz probléma. 2 hétről van szó, de azt se felejtsük el, hogy azért ez majdnem fél hónap!

Vízum Amerikába, de jó, lehet online, ez az én világom. Szöulba nem kell, csekkolni kellet, mert nem átszállás lesz, hanem új csekkolás. Útlevelek rendben, tavaly nyáron újítottuk meg.

Jó, kell még autóparkolás, biztosítás... hosszú a lista, de nem baj, mert jó lesz! És megy az állandó narrálás, ott belül :) ... és  saját életedben Te vagy a főszereplő!

 A napok pergése egyre gyorsabb.

Az én kihívásaim 1# (személyes és szubjektív)

Miért jó, ha külföldre "száműzöd" a gyereked? Mert sokszorosan adja vissza, mint Ludas Matyi :)

Mi is az én kihívásom most?

Saipanra utazhatunk február 14-én! Légvonalban 11265.8 km. saipan.png

A kihívást is sokféle szempontból nézhetjük (egyáltalán kihívás vagy probléma), mert egy hosszú utazás, két átszállással, alapból nem könnyű. Utazás mindig jó, mert élményt ad. Persze fel kell rá készülni, utánanézni néhány dolognak, szervezni, újratervezni. 
A kihívás maga az, hogy ez  nem egy előre eltervezett utazás. 

Egy kis személyes, élmény vagy életbeszámoló

Szeretek írni, és még jobban szeretem kiírni magamból, ami foglalkoztat. Az írás gyógyít, de most erre nem lesz szükség, mert ez izgatottság, kíváncsiság, ünneplés, élmény egyben. Még nem tudom, hogy milyen rendszeres lesz, milyen hosszú és mit akarok pontosan, de hihetetlen lehetőség pottyant az ölünkbe. Igazi kihívásokat is rejt, hiszen minden amúgy is változik, de egy ilyen, elképesztő változás sorozatot indít be, amit hol jobban, hol kevésbé érzékelünk. 

Így bepillantást nyerhetsz az életünkbe, egy igen izgalmas időszakbanEz azért több, mint kihívás, mert egy időszak lezárása is, újragondolás, értékelés, büszkeség és sok minden más is előkerül.

Egy kis múlt, mert nélküle ez "csak" egy utazás lenne.

Mivel hosszú, hosszú évekre nyúlik vissza a kezdet, szükséges egy kis múltidézés. A nem, az igen, a változás, a kihívás, a lehetőség harca, egy ember és egy család életében, és a következmények sem érdektelenek.

2011-ben jött egy kérdés, hogy nincs kedve a gyerekek közül (nekem 1, páromnak 3) valamelyiknek kimenni Pekingbe, dolgozni. Az enyémnél volt ez esélyes, mert éppen érettségi előtt állt. Megkérdeztük és egy gyors nem volt a válasz. És egyszer csak azt vettük észre, hogy közénk dobja magát (büszke voltam rá, mert nem mondunk semmire nemet nevelési elvem azért győzedelmeskedett, legalább a kíváncsiság szintjén) és feltette élete legjobb kérdését. Persze akkor még nem tudtuk, hogy ezzel mindannyiunk élete megváltozik.

És megváltozott, mert Gery döntött és igent mondott a kalandnak. 1 évre kimegy dolgozni Pekingbe!
2012. májusában elballagtunk és készültünk a nagy utazásra. Azért a ballagás sem volt egyszerű a fiatalok engem kértek fel, hogy mondjak beszédet róluk. Eddig a pontig azt hittem szeretnek :). Ki szeret több száz szülő és gyerek előtt beszélni (plusz a szülők egy része nem is érti, amit mondasz, mert nem beszélnek magyarul)? Én nem. Persze ez egy nagy megtiszteltetés a fiatalok részéről (megérte jófejnek lenni, reggelit készíteni, és engedni, hogy jól érezzék magukat nálunk - nem is tudják, hogy micsoda önzőségből csináltam, hiszen így láttam, tudtam mindent).

2012. augusztus 7. a nagy utazás elkezdődik, nem csak km-ben.

Sok minden történt abban az 1 évben (ovisokat tanított angolul, egy multi cégnél dolgozott - telefon szoftvereken tesztelte a magyar nyelvet, volt magán tanulója és a párom is "dolgozott" segített a microsoft szoftver magyar nyelv tesztelésében neki (hatás az volt).

A találkozási lehetőség korlátozott volt, mindennap beszéltünk valamilyen formában, én egyszer látogattam meg még az elején 7500 km, nem volt egyszerű...), de ez nem az Ő története, csak a kiindulópont érdekes, mert emiatt történtek és történnek a mai napig is olyan események, amire nem számítottunk, amikor feltettük a kérdést.

Sok mindent tanultam, tanultunk magunkról, egymásról, izgalmas egy év volt, de nem lett vége. Eldöntötte, hogy kint fog egyetemre is járni. Azaz +4 évig Peking lesz az otthona.

Elengedés

Olyan sokszor mondják könnyen : engedd el. Ne idegeskedj, ne foglalkozz vele, csak mosolyogj... persze kívülről könnyű (tudom, tanácsadóként nekem is ez a dolgom, hogy érzelmi érintettség nélkül nézzem).

Akkor és azóta is sokszor kérdezik, hogy mertem elengedni. Ez is egyfajta elengedés, és nem a legegyszerűbb fajtája. A rövid válasz: könnyen. Nem azért mert nem szeretném az én kicsikémet, hanem egy indokom volt és van, azt szeretném, ha mindent kipróbálna és megtalálná azt, ami jó neki. Élete lehetősége? Ezt nem tudhatjuk. Ha ehhez pont 7500 km kell, akkor menjen. Bármikor hazajöhet (na jó nem, mert a repülőjegy retur, és ...), de ha arról lett volna szó, akkor bármikor. Mondjuk Barcelona közelebb lett volna a spanyol nyelv miatt.

A hosszabb válasz egyszerű: én neveltem, tudom miben jó, miben nem, amire lehet felkészítettem a 19 év alatt, a többit meg megoldjuk (főleg Ő). És tényleg megoldottunk mindent (főleg Ő), végig dolgozta a +4 évet, megtanult kínaiul és 2017 tavaszán lediplomázott. Megünnepeltük kint, ami jó kis élmény volt.

img_4341.jpgott van :) valahol.
Annyian  vannak, mint a..., pedig ez csak a nemzetközi rész, 13 000 kínai és 3000 nemzetközi diák tanul az egyetemen. Ő volt az egyetlen magyar diák, aki bachelor képzésen vett részt (halkan megjegyzem Európából sem voltak sokan).

Összegezve nem volt könnyű, nem olyan volt, amit elképzeltünk, jobb, rosszabb, más, de mindenkinek sok-sok tanulsággal szolgált. És nem utolsó sorban igazi felelősségteljes felnőtt lett (nagyon gyorsan), nyitott, elfogadó, kíváncsi ... önellátó!

És, ha azt hiszed, hogy vége a storynak, akkor tévedsz, mert megint hozott egy-két sorsfordító döntést. 

Úgy döntött, hogy nem tanul tovább, mert egy olyan élethelyzetbe került, hogy a barátnőjével együtt kezdett el dolgozni. Ez azért megint jelentős változás, eddig a pontig tudtuk, hogy évente kétszer itthon lesz 2-4 hétre. Diploma után hazajött és visszament, és nem volt előre lefoglalt repülőjegye már, nem tudtuk, hogy mikor látjuk. 

Tehát a döntés, nem jön haza (dolgozni, élni...). Mint minden esetben, kettős érzésem van, lehet, hogy több is.
De jó neki, mért nem itthon, izgalmas kihívások, többet és új dolgokat tanulhat, lehetőség, aminek hosszú távú következménye az lesz, hogy egyre kevesebb az esély, hogy itthon fog dolgozni.
Persze sosem tudhatjuk, mert mindig, minden változik...

Nemzetközi kereskedelem egyelőre nem jelenik meg az életében, de folyamatosan keresik az új lehetőségeket és keresik már őt is, mert jó kapcsolat, ha kínai kérdés merül fel. Barátnője ingatlanos, elkerültek Saipanra egy üzleti lehetőség kapcsán. Az élet a legnagyobb forgatókönyv író, mert egy teljesen új út bontakozik ki. Most!

A jó hír, most már Budapest is képbe került, mert nagyon tetszik a barátnőjének (ugye, hogy semmit nem lehet előre tudni). Ez igazán jó hír, nekem :).

Itthon voltak Karácsonykor, hazamentek Pekingbe, Pekingbe megy haza, mert, ha oda megy akkor hazamegy, ha idejön hazajön. Furcsa, az még furcsább amikor kínaiul beszél, még mindig nem szoktam meg.

És január 12-én csörgött a telefon, hogy azonnal küldjük el az útleveleket. Készülődtek vissza Saipanra és minket is meghívtak, de nem akárhogy, megvették a repülőjegyet is! Hát erre nem számítottunk, hihetetlen, hogy ilyen lehetőséget kapunk.

Légvonalban 11265.8 km. Két átszállással, február 14-én, indulunk. 

...hamar jött a kijózanodás, át kell szervezni mindent :)

 

 

Légy hatékonyabb! Szervezd ki a marketinged!

Vezetőként, vállalkozóként mindenhez kell érteni, legalábbis olyan szinten, hogy jó kérdéseket tudjunk feltenni. Mit és milyen mélységben érdemes megtanulni ez bizony egy örök dilemma

Stratégia partnerség, kiszervezés vagy saját megoldások, új ember kiválasztása… mikor, mit érdemes mérlegelni, melyik a jó vagy legjobb megoldás? 

img_2577.JPG

Egy sokak által irigyelt munkavégzést vettünk most kereszttűzbe, ez pedig a szabadúszó foglalkozások egyik képviselője.

Az online marketing ma már lehetővé teszi, hogy bárhonnan elérhető módon, akár országhatáron átívelően nyújtsunk marketing támogatást a cégeknek. Most a másik oldalról nézzük meg ezt: milyen is egy szabadúszó vállalkozás élete a dolgozói szempontjából.

A Naturmarketinggel beszélgettünk.

Bíró Andrea: Kívülről nézve irigyelt munkát végeztek, hiszen kreatívan, látszólag kötetlenül tudtok dolgozni. Mit szerettek a legjobban benne?

Naturmarketing: Pontosan ezt a kötetlenséget, a feladatokban rejlő mindig új kihívást. Minden vállalkozásnak más a története, a filozófiája, amivel foglalkozik, amilyen értéket ad. A mi dolgunk, hogy megmutassuk, a partnerünk, akivel együtt dolgozunk, mitől több, jobb vagy más, mint a konkurenciája. Ezt pedig meglátni és láttatni szép feladat kívülállóként.

Bíró Andrea: Milyen feladatokat élveztek a legjobban?

Naturmarketing: Kreativitásra minden esetben szükség van a munkánkhoz, tehát ezt ki sem emelem különlegességként, nélküle csak marketing kivitelezők lennénk, mi pedig az átfogó stratégiában hiszünk. A komplex, összetett feladatokat, ahol A-Z-ig ránk van bízva egy vállalkozás online jelenléte. Ezt azért is szeretjük, mert nem kell azon aggódni, hogy ha mi például elkészítünk egy weboldalt, ami felhasználó- és mobilbarát, jó helyezésekre számíthat a keresőkben, de például Facebookon nem kommunikál a cég megfelelően, akkor nem lesz professzionális egy külső szemlélő szempontjából. Persze néha elég, ha csak tanácsot adunk, hogyan csinálja jobban egyik-másik területet a cégvezető, de a tapasztalat az, hogy az online megjelenésre még ha tudás van is, gyakorlat és legfőképp idő kevés.

fullsizerender_2.jpg

Bíró Andrea: Tehát jobban járnak a cégek, ha kiszervezik az online marketinget, mint ha maguk próbálkoznak vele?

Naturmarketing: Azt tapasztaljuk, hogy még az online világra nyitott cégvezetők esetében is állandóan szorít az idő. Nehezen szakítanak arra is, hogy átbeszéljünk, megtervezzünk egy stratégiát, hiszen az ő feladatuk elsősorban a cégvezetés, azt nem tudja más elvégezni helyettük.

Egy marketinges munkatárs alkalmazása komoly anyagi terhet ró a cégre, bár még ez is egy jobb megoldás, mintha egyáltalán nem foglalkoznának vele. Az azonban nem várható el a munkatárstól sem, hogy egyszerre legyen grafikus, Adwords és Facebook szakértő valamint szövegíró ugyanolyan professzionális szinten.

Tehát több oldalról is jól jár az a cég, amelyik kiszervezi az online marketingjét: egyrészt eredményesebb lesz az online marketing jelenléte, amit kihasználhat akár egy-egy dologra is (például a weboldalt nem kell évente rendbe tenni, ha egyszer jól lett elkészítve és a rajta lévő tartalmat frissíteni tudja a cégnél dolgozó munkatárs, ha megmutatjuk neki) de lehet egy folyamatos együttműködés például a hirdetések vagy a tartalmak előállítása.

Harmadrészt pedig ezzel terhet is veszünk le a vállukról, mert nincs más dolguk, mint időről időre meghatározni a stratégiát, a kereteket, aztán a riportokat olvasni, amiket tőlünk kapnak.

Bíró Andrea: Mi okoz Nektek kihívást a mindennapokban?

Naturmarketing: Például az időbeosztás. Mi is emberek vagyunk, mint az ügyfeleink, és mivel projekteken dolgozunk, nem a nyolctól négyig munkarendet követjük. Lehetetlen lenne úgy kreatívan, ugyanakkor a határidőket precízen betartva hatékonyan működni. Folyamatosan törekszünk rá, hogy prioritásokat állítsunk fel a feladatokban, illetve a munka-magánélet egyensúlyában.

Mivel többnyire távmunkában dolgozunk, így az ezzel járó önállóságot is kezelnünk kell tudni. Persze itt megtehetjük, hogy óránként felállunk, sétálunk egyet vagy iszunk egy pohár teát, hogy kizökkenjünk, hiszen az egész napos ülőmunka a számítógép előtt elég megterhelő.

fullsizer.jpg

Ettől függetlenül nekünk is meg kellett tanulnunk olyan módszereket, amikkel ma már jóval gyorsabban, hatékonyabban tudunk dolgozni. Több munkánk lett, mégsem okoz problémát a határidők tartása, ez például egy nagy előnye volt a Bíró Productivity-vel való együttműködésenk.

Bíró Andrea: Egy külső szemlélő szempontjából mentesültök rengeteg olyan helyzettől, ami más munkahelyeken stresszt okoz. Mi az igazság, ti hogyan, miben élitek meg a mindennapi stresszt? És hogyan kezelitek?

Naturmarketing: Egy multicéget erős kötöttségek, szabályok jellemeznek, a nagyvállalati ügyfeleknél tapasztaljuk azt, hogy nemcsak stresszesek a dolgozók, de nem is tudnak igazán hatékonyak lenni. Az oka mindkettőnek úgy látjuk ugyanaz: a nagyra nőtt vállalat lomhává vált, nem figyel az egyes dolgozói ötleteire, hanem egy rendszerbe próbál mindent szervezni. A kört négyszögesíteni.

Így elvesznek a sikeresebb ötletek, a hatékonyabb megoldások, és az is biztos, hogy nem lesz mindenkinek jó ugyanaz a munkakörnyezet.

Nálunk is vannak szabályok, amik inkább vonalvezetőként szolgálnak mindenki számára, racionálisak, betarthatóak ugyanakkor nem kötnek meg senkit, ez pedig sokszor jobb eredményekhez is vezet.

Stresszt természetesen mi is megélünk: a multitasking például a mindennapjaink része, nagyon nehéz egy dologra koncentrálni egyszerre, amikor az ügyfelünknek eszébe jut egy jó ötlet, amit meg szeretne osztani, hiába dolgozunk egy másik projekten.

De hozhatnám fel példaként azt is, hogy a határidők tartása sokszor komoly odafigyelést igényel, hiszen a rajtunk kívül álló résszel is foglalkoznunk kell. Hiába végezzük el a feladatunkat a megbeszélt időre, ha az ügyfelünknél valami miatt csúszik a kommunikáció, nem kapjuk meg a szükséges információkat.

Számunkra ezek okozzák a stresszt, és persze ami pozitívum is, hogy a munkánk nagy része mérhető, így az eredményessége is számszerűsíthető. Ezeket ma már egy pozitív értelemben vett nyomásként érzékeljük, ami lelkesít, mutatja az irányt, hogy miben és merre kell tovább fejlődnünk. Ezt a nézőpontot a tréningeknek köszönhetően sajátítottuk el, hiszen különbözőek vagyunk, másképp teljesít egyikünk-másikunk nyomás alatt. Azzal, hogy az időnként komolyan felhalmozódó feladatokat inkább kreatív kihívásként kezeljük mindannyiunk számára nagy előrelépés. Egyébként pedig mérhető sikereket hozott a vállalkozásunk életében.

www.naturmarketing.hu

Milyen egy jó élet?

Life code kutatás

5 évvel ezelőtt volt már egy ilyen kutatás. A világ változik, folyamatosan és egyre gyorsabban. Ideje frissíteni. Azt kutatom, amire a legtöbb ember önmagában is folyamatosan keresi a választ.

Lehet jobban, hatékonyabban és boldogabban?

A különböző élethelyzetekben mindig másképp és máshogyan érezzük magunkat, ezért fontos elkülöníteni, hogy melyik területen, milyen szinten állunk. Milyen ok-okozati tendenciák figyelhetőek meg, vagyis mire figyeljünk.

Segítsd a munkámat az alábbi – 5 perc alatt kitölthető – kérdőív megválaszolásával!

Az idődért cserébe ajándék jár! Ötös módszer jegyében - 5 lehetőség. Vegyél részt a kutatásban itt: 

LIFE CODE KUTATÁS

10 tipp, amivel leszámolhatsz a stresszel!

Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy innentől kevesebb stresszel élheted az életed, ha betartod a tanácsokat? Persze teljesen stressz mentes nem leszel, de talán az örömről, ami ugyanúgy feszültségforrás, Te sem mondanál le szívesen.

Ezek a tippek teszteltek, működőek, de csodára csak akkor képesek, ha Te is beleteszed a saját részed és következetesen betartod őket. Egyéb kockázatokról és mellékhatásokról az oldal alján található linken kapsz információt.

cat-2360849_960_720.jpg

  1. Vezess naptárt!

Van aki azt mondja, hogy a memóriánk karbantartásához minél több dolgot tartsunk fejben, és ne cetlikkel éljük az életünket. Ha eddig tudatosan vagy öntudatlanul Te is ezt a nézetet vallottad egy kérdésem van: miért olvasod ezt az írást?

Szeretnél szervezettebben élni, ahol mindenre jut idő, ami Neked fontos? Akkor elő a naptárral, és írj bele mindent, de tényleg mindent! A család, a pihenés, a feltöltődés idejét is!

Hagyj „mozgó időszakokat” a váratlan helyzetekre, így nem esel kétségbe, hogy borul a napirended.

Ugye, hogy nyugodtabb vagy így, amikor nem kell azon gondolkodnod, mit felejtesz el vagy hogyan lesz időd a kikapcsolódásra? Arról nem beszélve, hogy az írás gyógyít is.

  1. Készíts tervet a céljaidhoz!

Szeretnél egy olyan hivatásból élni, ami passzol hozzád a mindennapok taposómalma helyett? Megtanulni egy új nyelvet, hogy a munkádban előrébb léphess? Bármi is a célod, ha komolyabb, hónapok, évek alatt valósítható meg, kell hozzá egy térkép, hogy odajuss! Forgatókönyv író lehetsz, haladóként pedig a vészforgatókönyvet is megírhatod.

Bontsd le apró részletekre az oda vezető utat, tervezd meg akár heti, napi szinten, hogy mennyit kell az adott dologgal foglalkoznod, mikorra, meddig szeretnél eljutni. Különben marad a „majd holnap”, Te pedig egyre frusztráltabb leszel, mert tehetetlennek érzed magad.

quotes-933816_960_720.jpg

  1. Szabj magadnak határidőket!

A feladataid mindenképpen szabnak Neked, ezt nem úszod meg, de tehetsz azért, hogy ez inkább pozitív nyomásként jelentkezzen az életedben. Szabj magadnak korábbi határidőt, mint az elvárt! Így egyrészt nem kell azon aggódnod, hogy közbejön valami az utolsó pillanatban és csúszol, másrészt ha előbb végzel, marad időd kiélvezni a munkád gyümölcsét, mielőtt jön az új feladat. Arról nem is beszélve, hogy minőségileg jobban fogsz teljesíteni, hiszen marad időd átgondolni, javítani. Jutalmazd meg magad, ha sikerült!

  1. Sportolj vagy legalább mozogj!

Ez az a pont, amire a legtöbben csak legyintenek időhiányra hivatkozva, pedig a stressz elleni küzdelem kötelező eleme a mozgás. Ha kipróbálod és rendszeresen (heti háromszor) valamilyen Hozzád közel álló sportra adod a fejed, észreveszed majd, mennyire feltölt a csoportban töltött idő, vagy az egyedüllét percei. Energikusabb is leszel a mindennapokban, és hidd el, sokkal nyugodtabb, mert a felesleges feszültséget levezetted. Mindenkinek kell egy szelep, ennél jobbat pedig nem találsz! Legyél kreatív mert az irodában is be tudod csempészni egy-két jó ötlettel a mozgást.

  1. Aludj!

Az ideális alvásmennyiség mindenkinél változó, de ne higgyük azt, hogy akinek kevesebb az alvásigénye, az ugyanúgy tud működni 4-5 órányival, mint 7-8 órával. Az agynak ugyanis szüksége van a regenerálódáshoz a pihenésre, arról pedig nem is beszélek, hogy mennyivel hatékonyabban, jókedvűbben telik a napod, ha kipihent vagy. Gondolj csak arra, hogy egy hosszabb nyaralás után milyen nehezen tud bárki kibillenteni az egyensúlyodból! Régi dolgokra nem ér hivatkozni, azóta minden, de minden megváltozott! Több és másfajta inger ér, ezért ehhez kell alkalmazkodnod.

  1. Számolj le a stresszoraiddal!

Itt jön a neheze, amikor magadban kell rendet tenned kicsit. Vannak egyéni idegesítő programjaid, amik újra és újra felhúznak, dühöngesz rajtuk, pedig látszólag semmiségek? Találd meg és dobd ki őket! Ők nem a stressz, mégis okozhatnak valódi stresszt.  Ők az igazi stresszorok, a véltek vagy azok, melyek tényleg hatással vannak rád. Ami biztos, hogy nincs rájuk szükséged! A cél a Te saját optimalizált stressz szinted.

pexels-photo-626165.jpeg

  1. Vegyél egy nagy levegőt és számolj tízig!

Mielőtt egy előtted tornyosuló feladat halom tovább fokozná egy amúgy is meglévő feszültségedet végy egy nagy levegőt és nézd kívülről a helyzetet. Higgadtan, hideg fejjel tervezd meg, hogyan fogod elvégezni a dolgod a határidőtől visszabontva a teendőket. Ne kapkodj, ne kezdj el panaszkodni és ne ess kétségbe, hanem szerezd vissza az egyensúlyod, zökkenj vissza a jelenbe, ha kell, tarts tíz perc szünetet és sétálj egyet a friss levegőn. Nem kidobott idő, még ha így is tűnik, mert ha kiadod a stressz útját, könnyebben, hatékonyabban fogsz haladni.

  1. Alakítsd át kihívássá!

Igen, ez már valóban haladó tipp, ami nem jelenti azt, hogy nem érdemes próbálkoznia vele mindenkinek. Mi lenne, ha a fölötted viharfelhőként tornyosuló félelmeidet kihívásokká alakítanád? Játékká, amiben ha ügyesen játszol, felszabadítod a kreativitásod sokkal jobb megoldást találhatsz, mint amit el tudsz képzelni.

  1. Hangolódj rá a napodra és engedj le este!

Ahogy egy kiadós mozgás előtt is bemelegítünk és nyújtunk a végén, úgy egy tevékeny nap is jobban indul, ha kényelmesen meg tudod inni a kávéd, mosolyogsz a szembe jövő emberekre, kihasználod ezt a rövidke énidőt. Illetve a nap végén onnantól, hogy letetted a munkád, szánj időt arra, hogy valóban hazaérkezel, nem csak testben. Jót tehet, ha sétálsz hazafelé, válassz szebb útvonalat, még ha hosszabb is, hallgass olyan zenét, ami jól esik, hogy mire megérkezel, kinn tudj hagyni mindent az ajtód előtt.

  1. Kerülj flow-ba!

Keresd azokat a tevékenységeket, amikbe bele tudsz merülni, szívvel-lélekkel csinálni, miközben elfeledkezel magadról, az idő múlásáról és újra önfeledt, boldog lehetsz. Egy-egy ilyen élmény, egy nagy nevetés hosszú időre fejti ki hatását és űzi ki stresszt az életedből.

Stresszeldéből stresszolda

 

Az vagy, amit megteszel!

Nap mint nap elhangzik a közhely: felgyorsult a világ. Főleg az idősebb generáció tagjai hangoztatják ezt, hiszen a fiatalabbaknak fel sem tűnik.

Az idő mégis ugyanúgy rohan mindenki számára, mi pedig igyekszünk több-kevesebb sikerrel lépést tartani vele.

Vannak dolgok, amikre muszáj szakítanunk belőle: a munkánkra, a családi programokra, és kötelező elfoglaltságokra. És általában nap (vagy hónap vagy év) végén döbbenünk rá, hogy mire nem jutott: magunkra.

A világ pedig rohan el mellettünk, csak győzzük tartani az iramot. Hiszen megszoktuk, hogy az előttünk álló feladatokra csak igent mondhatunk, és addig csináljuk, amíg el nem készülünk vele. De mi a helyzet azzal, ami nekünk fontos?

288530.jpeg

Elégedetlenek vagyunk helyzetekkel, a munkánkkal, ami a legszembetűnőbb jele a tehetetlenségnek. Hiszen aki jobbat, többet akar, az aktívan veti bele magát a teendőkbe, hogy elérje a célját, míg elégedetlenséget az érez, aki nem tudja, vagy nem szeretné meghozni az áldozatokat érte.

Mire is gondolok konkrétan? Amikor elutasítunk valamit, hogy én ezt sosem! Vagy ezt nem tudom megtanulni, bezárjuk a kreativitásunk ajtaját. Ami egyszer nem, ott nincsen út, nem derül már ki az sem, hogy mire mondtunk nemet.

Nem vagyok híve a szépen hangzó idézeteknek, amik léleksimogatóak ugyan, de ennél több nem történik általuk, mégis Stendhal egy gyakran ismételt mondata jut eszembe ilyenkor: „Aki a célt akarja, annak az eszközöket is akarnia kell.”

Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek jónak kell lennie bármiben, ami elé kerül, ez nem is lehetséges. De ha félsz attól, hogy hogyan fogsz előre lépni a munkahelyeden, esetleg szükség lesz-e a munkádra 5-10 év múlva is, akkor ne utasítsd vissza, ha tanulhatsz valamit, még akkor sem, ha idegenkedést érzel például egy új program elsajátítása közben. Valószínűleg éppen új világok tárulnak fel előtted, amiket fokról-fokra fogsz látni, ahogy haladsz előre a tanulásban.

Mint ahogy a nyelvtanulás is kezdetben szavak és nyelvtan magolásáról szól, később pedig akár egy értékes beszélgetésről egy másik emberrel, ami nem jöhetett volna létre hosszú évek nyelvtanulása nélkül.

261909.jpeg

Persze sokan vagyunk, akik látjuk ezt, mégsem sikerül szakítani időt ezekre a dolgokra. Mert a feladatok, amikre nem mondhatunk nemet kiszorítják a helyet, és energiánk sem marad a nap végére.

Az öröm az ürümben ugyanakkor, hogy ezt is mi választottuk. Mi választottuk a jelenlegi munkánkat, azt, hogy családunk lesz és az elfoglaltságaink nagy részét, ezáltal teremthetünk magunknak egy más jövőt.

Mindennek megvan az ára persze, ami ebben az esetben az időnk, energiánk. A hajtóanyag pedig, ami végigvisz az úton a motivációnk. Motiválhat minket az, hogy a munkahelyünk megköveteli az újabb képzést (amit mi a hátunk közepére sem kívánunk), itt is választhatjuk azonban, hogy egy más szemszögből nézve a dolgokat válunk hatékonyabbá. Ha azt látjuk, hogy a munkahelyünk képzést ír elő nekünk, azt jelenti, hogy tervez velünk, épít ránk, fontosak vagyunk neki. Még akkor is, ha számunkra használhatatlan tudást kapunk, örülhetünk annak, hogy ezzel előrébb léphetünk, magasabb fizetést kaphatunk, esetleg más, izgalmasabb munkakörök ellátására is alkalmassá válunk.

Ettől értékesebb az, ha a motivációnk belülről jön. Ilyenkor szinte „csak” annyi a feladatunk, hogy ne nyomjuk el a napi teendőinkre fogva ezt a belső hangot. Ne intézzük el egy legyintéssel, vagy „majd ekkor és akkor” kijelentéssel, mert akkor az álom csak álom marad, mi pedig egyre inkább belesüllyedünk az elégedetlenség mocsarába, tehetetlennek érezzük magunkat, holott csak hoztunk egy döntést egyszer, hogy az álmaink nem fontosak.

Persze itt még nem áll meg a történet, hiszen a célhoz utat is kell találnunk, az utat pedig lebontani kisebb szakaszokra, majd lépésekre, különben elveszünk a mindennapok sűrűjében.

Mivel az időnk véges, prioritásokat kell felállítanunk, és könnyen lehet, hogy lemondásokra, áldozatokra is szükség lesz.

Hiszen ki kell szorítanunk azt az időt, amit aztán a nekünk fontos dologra fordíthatunk, bármilyen kevés legyen is az. A vonzás törvénye és a célokról álmodozás arra jó, hogy megerősítsen, de melyik sikeres emberre jellemző az, hogy otthon maga elé meredve „bevonzza” a sikereit?

Tetszik vagy sem, miután tisztába kerültünk önmagunkkal, tennünk kell érte, bármilyen kis lépésekben. Nem a kifogásokra koncentrálni, amiért valami „nem”, hanem arra, hogy mit tehetünk meg most.

246124.jpeg

Ha például kitűzöm magam elé, hogy nyelvvizsgázni fogok 1-2 éven belül, akkor nem azon búsongok, hogy nincs időm, pénzem és különben is, csak nyelvterületen tudok felkészülni a szóbelire.

Ezek helyett elkezdek angol nyelvű filmeket nézni, könyveket olvasni, zenéket hallgatni, játszani nyelvtanuló mobilappokon és felkutatom azokat a csoportokat, ahol a nyelvtanulók anyanyelviekkel ismerkedhetnek, tanulhatják a beszédet. Kihasználom a holt időket: amikor utazom, házimunkát végzek, vagy amikor csak a Facebookot görgetném, és máris nyertem napi fél-egy órát.

A lényeg csak annyi, hogy vegyünk egy nagy levegőt, lássuk magunkat a jövőben, majd ha kitűztük, hova akarunk eljutni, keressünk megoldásokat a kifogások helyett. Ez különbözteti meg a sikeres embereket a sikertelenektől, és övék a jövő.

Magadra ismertél? Akkor kezdd el még ma, amihez segítséget is kapsz:

Jövőtervezés

 

Ajánló: Mit tartogat a jövő számodra?

Légy okosabb 5 egyszerű napi rutin segítségével!

Ki ne vágyott volna már rá, hogy gyorsabban fogjon az agya, könnyebben lásson át dolgokat, hamarabb jegyezze meg, amire szüksége van egy új helyzetben.

És akár hisszük, akár nem, az „okosságunk” is fejleszthető, mint az izmaink, ugyanúgy napi munkát, rutint igényel.

smart-725843_960_720.jpg

Tovább

Váratlan meglepetések? Készülj fel rájuk!

Az életünk során számos komolyabb stressz-helyzettel találkozunk. Az iskolai tanulmányok, a munkahely megválasztása, a párkapcsolatunk, az otthonunkról való döntés.

Ha tetszik ha nem, ezeket nem kerülheti el senki, és itt csak az örömteli feszültségekről, izgalomról beszélünk.

Tudjuk, hogy ezek a dolgok egymás után szépen sorban következnek az életünkben, akkor mégis miért váltanak ki belőlünk oly sokféle érzést? Bizonytalanságot, félelmeket akár?

road-street-sign-way.jpg

Tovább