Bíró Andrea

Hyper Productiv

Hyper Productiv

Fordítsd át a hendikepped!

2017. november 02. - Hyper Productiv

Hiperaktívból hyperproductiv

A hatékonyság fogalmát két oldalról vizsgálhatjuk: a meghatározott cél elérése a lehető legkisebb ráfordítással, vagy az adott ráfordítással a lehető legjobb eredmény elérése.

aa.jpg

Bíró Andrea produktivitás szakértővel beszélgettünk a jelen kor legégetőbb kérdéséről: az állandóan kevés időről.

Hogyan kezeli ezt egy szakember, akinek a hatékonyság hivatása és közel 30 éve gyakorolja a mindennapi életében, csoportos és egyéni konzultációkon tanítja magánembereknek, illetve cégek működését teszi optimálissá azáltal, hogy a munkatársaknak „több időt csinál”.

Kérdés: Az Ön névjegyén az áll: „produktivitási szakértő” Hol lehet ezt a különlegesnek tűnő foglalkozást megtanulni?

Bíró Andrea: Jövőre leszek 50 éves, több mint 30 éve vállalkozom, furcsa leírni, hát még gondolni rá. Egy nagyon változatos, de mégis egymásra épülő és kiegészítő életutat jártam be eddig. Versenyszerűen sportoltam, az asztaliteniszben hiperaktívként védő lettem. 18 éves korom óta a vállalkozó szemlélet meghatározó volt minden helyzetben.

Ekkor rendeztem meg az első rendezvényemet, egy gyereknap volt. 100 fő körül, de nekem akkor soknak tűnt (legnagyobb rendezvényem 4000 fős volt).

Hiperaktív vagyok, amivel együtt jár, hogy a problémákat türelmetlenül akarom megoldani, a legjobb megoldást megtalálva minél előbb továbblépve a következő feladatra.

Végzetségeimet tekintve kommunikációs szakember, egészség- és közösségfejlesztő vagyok, nonprofit menedzser végzettséggel kiegészítve és az elmúlt évtizedekben hosszú ideig az egészségügy különböző területein is tevékenykedtem.

Kérdés: Milyen sikerére büszke a munkájában? Ki tudna emelni egy olyan eredményt, ami mai napig fontos Önnek?

Bíró Andrea: Egy rosszul működő Call Centernél kértem lehetőséget, hogy átalakíthassam. Tudom, hogy furcsa lehet, hogy én kértem, de a szervezeten belül akkor, ez okozta a legnagyobb problémát, akadályozta a többiek munkáját és igen lassú volt emiatt a kiszolgálás.

3 hónap állt rendelkezésemre, és ismerve a helyeztet egy hibrid megoldást alkalmaztam. Átalakítottuk a folyamatot: az adminisztrációt végző munkatársak lettek kiképezve ügyfélszolgálati munkára. 4 órában (csak 4 órában) voltak call centeresek és utána, amit felvettek saját maguk oldották meg a következő 4 órában. 98% lett a sikeres hívások számának feldolgozása az első hónap után és a munkatársak 100% sikeressége a megoldásban. Plusz hozadéka volt, hogy nagyon alacsony lett a panaszügyek száma. Nem kell mondanom, hogy elég motivált munkatársakat nyertünk, nap mint nap sikeresek voltak a munkájukban, rajtuk múlt a megoldás, nem kellet másra várni, így nem okozott problémát a kiégés sem mert a változatos munka miatt sokkal hosszabb ideig maradtak a munkahelyen.

A külső szem hamarabb észreveszi a problémákat, mert amikor érzelmileg érintettek vagyunk, benne vagyunk meg vagyunk győződve arról, hogy másként nem is lehetne.

Kérdés: Mit jelent Önnek a produktivitás és a hatékonyság?

Bíró Andrea: Az élet elég rövid, hogy minden beleférjen, a produktivitás számomra azt jelenti, mintha jóval több lenne az időből.  Összetettebb is, mint a hatékonyság, mert komplexen kezeli az életet. Az egészséget, az egyes élethelyzeteket, a várható trendeket és ezek egymásra hatását. Ezek egyike sincs a másik nélkül és produktívan élni számomra azt jelenti, hogy a lehető legjobban tudjuk működtetni ezt a rendszert.

A hatékonyság fogalmát két oldalról vizsgálhatjuk: a meghatározott cél elérése a lehető legkisebb ráfordítással, vagy az adott ráfordítással a lehető legjobb eredmény elérése.

Bill Gates azt mondta, hogy ő mindig a leglustább embereket veszi fel a nehezebb munkákra, mert ők mindig megtalálják a legkönnyebb módszert, hogy megoldják a problémát.

Persze ez csak akkor működik, ha nekik is fontos valamiért, motiváltak a megoldásban.

Kérdés: Mit szeret vagy szeretett eddig a legjobban a munkájában? Mi okoz sikerélményt Önnek? 

Bíró Andrea: Ha ki kellene emelni, hogy mit szerettem a legjobban ez alatt az idő alatt: mindig azt amiben éppen voltam. Szeretek dolgozni, nekem fontos a munkakimenetem, hogy ne csak elvégezzem, hanem legyen még jobb, mint amit elvártak, nincs felső határ. Minden munka jó, vagy azért mert imádja az ember, vagy azért mert tanulni lehet belőle.

Olyan jó volt hallani a gyerekemtől is ugyanezt. Amikor Kínában tanult és dolgozott mellette, angol nyelvtanítást vállalt 19 évesen és azt mondta, hogy ez borzasztó munka a számára. Mégis örül, mert tudja, hogy mit nem akar majd csinálni és ez motiválja, hogy jól végezze el az egyetemet.

Kérdés: Mit tanácsol azoknak, akik folyamatos versenyfutásban vannak az idővel, elégedetlenek az életükkel, a mindennapjaikkal?

Bíró Andrea: Fontos tudni, hogy miben vagyunk jók.

Én biztos, hogy ügyfélszolgálatosnak csapnivaló lennék (türelmetlenül nem lehetnék jó), de pont a türelmetlenségem miatt tudom, hogy hogyan kell hatékonyan működni.

Pont ezért jó, hogy különbözőek vagyunk, kinek mi az erőssége, mi az amiben kiemelkedő eredményt tud elérni. Ezt kell mindenkinek megtalálnia. Ha definiálnom kellene a siker fogalmát, amire mindenki törekszik, ez lenne az.

Ehhez kulcspont a jövő tervezése.

2014-ben például jövőbeli munkának gondolták ezt a produktivitási tanácsadást…

 www.biroandrea.com

A bejegyzés trackback címe:

https://biroandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr1213121150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása