Bíró Andrea

Hyper Productiv

Hyper Productiv

Kulcs a munkaflow élményhez

2018. március 07. - Hyper Productiv

Mindenki boldog szeretne lenni, olyan munkát végezni, ami… Keveseknek adatik meg az a szerencse, hogy abból élnek meg, amit igazán szeretnek csinálni. Mégis, az a lehetőség bárki előtt ott van, hogy megtalálja a jelenlegi tevékenységében az örömöt, a kihívást.

pexels-photo-914922.jpeg

Önmagában a sokat emlegetett pozitív gondolkodás nem elég. Attól nem lesz flow, hogy elkezded mondogatni, hogy flow-ba vagyok, flow-ul érzem magam, flow az életem. Ez azért sablonos és felületes, mert nem késztet változásra, arra, hogy megoldást kezdj keresni. Szóval jó, ha optimista vagy, de legyél őszinte is magadhoz, ha valamiről hosszú távon úgy érzed, nem a te érdekeidet szolgálja, merj lépni egy másik irányba.  A flow sem nem csodamódszer, mert nehéz megfoghatóvá tenni, de ha megtalálod a saját rendszeredhez igazított valamit, akkor támogat a hatékonyságban, a kreativitásban és élhetőbbé teheted az életed. 

Miért fontos ez Neked?

Biztos, hogy voltál már flow-ba. Gondolj csak bele, amikor valamit örömmel csinálsz, folyamatosan törekszel rá, hogy a legtöbbet hozd ki belőle, bele tudsz feledkezni, elfelejtve minden mást arra az időre…ugye, jó érzés? Emlékszel?

Általában azokkal a tevékenységekkel vagyunk így, amiket magunk választunk (vagy amiben önfeledtek tudunk lenni, áramlásba kerülünk). Ami kötelező, azzal pedig úgy vagyunk, jó már nem is lehet. Személyes tapasztalatom, hogy imádtam olvasni, ezért a kötelező olvasmányokat előre elolvastam. Tudtam, ha feladják, nem lesz kedvem hozzá.

Sajnos nem minden esetben tudjuk így „becsapni” magunkat, ezért inkább fogjuk meg másik végéről a dolgot.

Dolgoznunk mindenképpen kell, az pedig, hogy milyen munkahelyen vagyunk, kizárólag rajtunk múlik. Ha maga a terület érdekes számunkra, de a munkahelyünket nem szeretjük, érdemes először tisztázni magunkban, miket szeretünk és miket nem a jelenlegi helyünkön, majd vonni egy következtetést, hozni egy döntést és ennek megfelelően cselekedni is.

Ha valami egészen mást csinálnánk szívesen, mint amivel eddigi életünkben foglalkoztunk, akkor ott a lehetőség, a munkaidőnk után a szabadidőnkben elkezdhetünk építeni egy vállalkozást, ami a szeretett tevékenységre épül. Képezzük magunkat, elindítunk egy weboldalt, kommunikálunk és szép lassan „felnő” a szerelemgyerekünk megélhetéssé.

town-sign-1865304_960_720.jpg

Térjünk azonban vissza az itt és mosthoz.

A jelenbe, hiszen egyedül erre tudunk hatni a jelen pillanatban. Még rosszabb hír: a jövőnk abból lesz, amit most megteremtünk.

Mindenki számára más a megfelelő munkakörülmény, személyiségtől függően mások az igényeink. Az első kihívás ott kezdődik, hogy felismered, számodra mi az ideális. Ha nem érzed jól magad a bőrödben és a jelenlegi munkakörnyezetedben, az is jó tapasztalás lehet arról, hogy mi nem a tiéd. Becsüld meg, és próbálj olyan feladatokat vállalni, amik inkább hozzád illőek.

Persze hogy ne legyen ilyen egyszerű dolgunk, folyamatosan változunk mi is, az élethelyzeteink is. Például egy GYES-ről visszatérő kismama lehet, hogy örül neki, hogy társaságban lehet, míg egy szabadúszó számára a lehető legnagyobb függetlenség a vonzó.

Találd meg (igen keresned kell)

minden napodban azokat a teendőket, amiket szívesen csinálsz, és használd őket jutalomként. A nemszeretem feladatokon pedig ess túl mielőbb! Milyen jó érzés, ha a délelőttöd során letudod őket, és délutánra már csak azok maradnak, amik valódi sikerélményt adnak.

Ha valamit nem csinálsz szívesen próbáld megközelíteni onnan, hogy mi lesz az eredménye. Számodra fontos, vonzó dolog? Akkor lásd azt magad előtt, talán segít, hogy több kedvvel állj neki legközelebb a feladatnak.

Ismerd meg a saját rendszereidet, ezzel teszel legtöbbet azért, hogy a helyeden légy. Készülj fel az élethelyzeteid megváltozására, igazítsd ehhez a munkahelyen vállalt feladataidat. Ha tudod, hogyan reagálsz egy-egy stresszesebb időszakra, alakítsd úgy a mindennapi feladatidat, hogy a számodra kedvesebbeknek több teret adj.

Akinek a hobbija a munkája, annál is eljöhet egy idő után az a pont, hogy már hivatásként, munkaként tekint arra, ami korábban a szenvedélye volt. Nem a tevékenységed változott meg, hanem a hozzáállásod, ezért fontos, hogy előzd meg a kiégést, tölts minél több időt flow-ban!

Tanuld meg, hogyan építheted be a mindennapjaidba a flow élményt!

A bejegyzés trackback címe:

https://biroandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr2813721786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása