Bíró Andrea

Hyper Productiv

Hyper Productiv

Reggeli forgatókönyv stresszmentes verziója

2017. december 05. - Hyper Productiv

Kinek ismerős a következő helyzet: elaludtál, a gyermeked bal lábbal kelt fel ma és az istennek sem akar segíteni, hogy csökkentsétek a késés mértékét, majd a késői indulás miatt pont a reggeli dugó közepén találod magad.

Ezek általában visszatérők, és rajtad is múlik, hogy az adott napon, helyzetben, hogy reagálsz (valljuk be hol így, hol úgy).

Csak egyszer kell újragondolni ezt a fránya ördögi kört, mert nem kell mindig fölösleges „tűzharcot” nyitni és azt se felejtsd, hogy a stressz családtagról családtagra terjed!

271818_1.jpeg

Biztosan magukra ismernek páran, ha nem is egy ennyire stresszes reggelre, de egyik-másik elemére.

Pedig az, hogy hogyan indul el a reggeled, meghatározza a teljes további napodat. Mit tegyél, hogy összeszedett legyél?

Erre gyűjtöttem össze Neked néhány praktikát! Ezek csak gondolatébresztő pontok, ne felejtsd el magadra igazítani!

 

  1. Készülj fel már előző este!

Gondold végig a következő napodat: hova mész, milyen feladatok várnak rád, mikre van szükséged ezekhez. Írj egy listát akár, ha a sok apró dolgot hajlamos vagy elfelejteni, de még jobb, ha bekészíted a táskádba mindazt, amire szükséged lehet, előkészíted a másnapi ruhádat és a gyerekekkel is végigcsinálod ugyanezt.

Még jobb, ha rászoktatod őket, így neked már nem marad más dolgod, mint ellenőrizni, nem maradt-e ki valami.

 

  1. Kelj fel időben!

Amihez az is szükséges, hogy időben lefeküdj és a számodra szükséges mennyiségű alvásod meglegyen, ami egy felnőtt ember esetében átlagosan 7 óra. Ha időben lefekszel, kisebb az esélye annak is, hogy elalszol, kialvatlanul, összeszedetlenül kezded a napod, ami meghatározza a teljes napod.

Fáradtan Te is türelmetlenebb vagy!

Egy fél órával korábbra húzva az ébresztőt marad időd nyugodtan összekészülni, meginni egy csésze teát, átgondolni a napod mielőtt elkezdődik a rohanás, és a gyerekeidet is nyugodtan ébreszteni. Vagy használd ki „énidőnek” ezeket a fél órákat! Olvass egy könyvet, ami régóta érdekel, mozogj egy keveset, mert beindítja a napod, vagy csak kényelmesen készülődj és hangolódj rá!

 

  1. Reggelizz!

Ugyanolyan fontos, mint az alvás. Az éjszakai éhezésre szüksége van a szervezetednek, de gondolj csak bele, hogy ébredéskor minimum 7, de inkább több órája nem ettél semmit.

Éhesen Te is morcosabb vagy!

Sokan egy tejeskávéval indítják a napot, ami a semminél több, de próbálj meg rászokni ennél táplálóbb, energiában gazdagabb ételekre is. Hidd el, megéri, tovább tart a lendületed, ha az agyad kellő mennyiségű energiához jut.

Ha nehezedre esik, kezd valami könnyebbel: egy banán is megteszi, vagy bármi, amit kívánsz, nem kell rögtön sonkás tojással indítani!

 

food-plate-healthy-coffee.jpg

 

  1. Legyen forgatókönyved!

A gyerekeid hajlamosak elaludni, a párod pedig úgy beállni az autóval, hogy ne tudj elindulni? Ha ezek mindennaposan megismétlődnek, ne érjen váratlanul, készülj fel rá! Előzd meg, legyél kreatív, mert Neked lesz könnyebb!

Elvárhatod másoktól, hogy változtassanak, ez mégsem rajtad múlik, hanem rajtuk. Miért nem veszed inkább kézbe te az irányítást! Készülj fel azokra a dolgokra, amik rendszerint megtörténnek (legfeljebb pozitív csalódással nyugtázd, ha mégsem) és legyen egy forgatókönyvet, amivel minden gördülékenyen működik.

Hidd el, magadnak spórolod meg a bosszúságot vele!

 

  1. Legyen vészforgatókönyved!

Mindenre gondoltál, de: lezárták az utat, amerre menni szoktál, gyerekeidnek reggel jutott eszükbe a plusz feladat, aminek ma van a határideje, a párod megkért, hogy segíts neki elintézni egy halaszthatatlan hivatali ügyet?

Ilyen esetek mindig közbejöhetnek, ne bosszúságként fogd fel, hanem kihívásként! Ehhez azonban jól teszed, ha előre felkészülsz egy vészforgatókönyvvel!

Ki tud segíteni a gyerekek iskolába szállításában? Milyen útvonalakon juthatsz el a munkahelyedre a megszokotton kívül? Hogyan tudod átütemezni a napi teendőidet, ha később érsz be a munkahelyedre?

Mivel tudsz plusz időt nyerni?

 

459458.jpeg

 

A reggeli indulás nagyon fontos része a napnak, ezért ha kialakítod azokat a működő rutinokat, amiken aztán nem kell majd gondolkodnod, több időd, energiád marad a lényeges dolgokra.

Készülj fel, amire csak tudsz a többi esetben pedig légy kreatív! Fogd fel kihívásként az új helyzeteket, így sikeresebben és jókedvűen veszed majd az akadályokat!

 

Egy dolgot ne tegyél, hogy azt mondod, de nekem erre nincs időm! Az idő ugyanolyan értékes, mint a pénz! Amikor bekerülsz egy ördögi körbe, mindig nehezebb kijönni, de mindig van megoldás!

www.biroandrea.com

A bejegyzés trackback címe:

https://biroandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr3013436467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása