Bíró Andrea

Hyper Productiv

Kulcs a munkaflow élményhez

2018. március 07. - Hyper Productiv

Mindenki boldog szeretne lenni, olyan munkát végezni, ami… Keveseknek adatik meg az a szerencse, hogy abból élnek meg, amit igazán szeretnek csinálni. Mégis, az a lehetőség bárki előtt ott van, hogy megtalálja a jelenlegi tevékenységében az örömöt, a kihívást.

pexels-photo-914922.jpeg

Tovább

A tartós fogyás nyomában…avagy a jó szokások rendszerbe állítása

Az emberek nagy része elégedetlen magával. A többség fogyni akar, fogadkozik, hogy egészségesen fog táplálkozni, mozogni kezd, és az év kezdetével vagy a nyár közeledtével el is jut egyszer-egyszer egy edzőterembe, vagy evett már salátát idén :)

Jogosan tesszük fel a költői kérdést, hogy ha ennyien szeretnének változni, változtatni ezen a problémán az életükben, miért sikerül ilyen keveseknek? Hiszen egészségünk csak egy van, visszaállítani pedig sokkal nehezebb, mint tenni érte.

pexels-photo-179912.jpeg

Tovább

Az én kihívásaim 2#

Döntések és a következmények

Élmény vagy életbeszámoló

Ott tartunk, hogy egy kérdés, események, helyzetek láncolatát indította el és a láncreakció következő állomása: január 12-én csörgött a telefon. Előző rész

Gery jelzi (6 órával előbbre van), hogy kettőnkkel szeretne beszélni, én naiv azt hittem, hogy megint a tennivalókat beszéljük meg. Az mindig van, új és újabb változás, de ez a teljesen megszokott. screen-shot-2016-02-06-at-1_33_47-pm.png

De nem.

- Figyeljetek, most azonnal küldjétek el az útleveleket, mert találtunk olcsó repjegyet nektek Saipanra.
- Nem, nem érek rá, indul a buszom. 
- Jaj, ezt így nem lehet bedobni, mondtam én, ismerve páromat.

Mi erre a normális reakció? 

Mert ők eldöntötték, hogy vesznek nekünk jegyet. Ez már alapból meghatározza a helyzetet.
Mindenkinek más, arról nem beszélve, hogy attól függ éppen miben, hogy van az ember, és azt se felejtsük el, hogy ilyenkor elindul a gondolatfolyam: Nem fogadhatjuk el, sokba kerül, utazás - stressz, repülő - hosszú út, utazás - élmény, kétszer kell átszállni, sokba kerül, jajdejó, de mikor? Két új munka is van, hogy oldom meg? Tényleg mennyi időre? Ott most is meleg van, hány fok lehet? Még sosem mentem télből nyárba. Nem hiszem el, hogy ilyen aranyosak. Mennyibe fog nekik kerülni? Gyors osztás, szorzás, húú, ez Amerika, ne felejtsük el. Na most igazán jól kell időzíteni mindent és még sok sok gondolatfoszlány, a múlt tapasztalataiból, a jelen helyzet miatt és a jövő is bele-bele szól.

Te milyen kérdéseket teszel fel magadnak? Kérdések jók, mert anélkül válasz sincs.

Fontos az is, hogy miért kapunk mi ilyet. 
Mert elküldtem a gyereket a világ másik végére tanulni! Élt a lehetősséggel? Persze, Ő döntött, én "csak" támogattam. Mert kockáztatni, egy teljesen más kultúrába megmérettetni magát. Ez nem Európa, egy teljesen más világ, elképesztő bátor volt és én büszke vagyok rá, hogy megpróbálta, kitartott, mert nem volt könnyű. Egyedül 7500 km távolságban, dolgozni, majd tanulni és dolgozni. ... Ott folytatnak üzleti tevékenységet. Gyönyörű hely és amikor először voltak, akkor szóba került, hogy jó lenne, ha mi is látnánk. Viccesen mondtam tavaly, hogy jövőre ott lehetne tartani a kerek szülinapomat. Szerintem ezért van :) szülinapi ajándék. Mégis létezik az önbeteljesítő jóslat? Csak ki kell mondani és teljesül?

Az összes, hatásai és a kombinációi, de alapvetően a döntéseink, amit tettünk és ahogy tettük. Nem tudok, nem is akarok kibújni az alól, hogy tanácsadóként összefüggéseket keressek, meghatározzam az okot, megtaláljam a fontos pontokat és észleljem a hatásokat, de most igenis többször mondom: engedd el :) nem ez a lényeg, hanem ami következik. Nekem még mindig ez a legnehezebb (hiperaktívként), megállni, ahelyett, hogy gyerünk gyorsan csináljuk, annyi minden van, amit el kell még intézni.

Egy másik aspektus, ami meghatározza a döntéseket. Én könnyebben mozdulok ki a komfortzónámból, a párom jobban megfontolja, nem vagyunk egyformák. A legtöbbet Ő segít a lassításban, mellette valahogy könnyebb. Nagyon hálás vagyok neki, hogy mindenben velem tart, még akkor is, ha nem annyira szeretné. Persze most is elővettem a motivációs és érvelő kártyámat, amivel nyerhetek. Alapvetően ezt neked köszönhetjük (az Ő ismerőse tette fel a kérdést), miattad ment a gyerök Kínába. És Gery is azonnal támadásba lendült, nagyon jó benne (kire ütött ez a gyerek :)). Szóval nincs könnyű dolga két hiperaktívval. 172709.gif

Igen mindketten azok vagyunk, ez is egy jó kis történet. 2 évesen derült ki, hogy hiperaktív, és akkor tudatosult számomra is, hogy én is, vagyis nem rossz gyerek, mint ahogy beskatulyáztak. 27 évesen újrahuzalozni, jó kis munka volt. De ez másik történet megint, de tudjuk, hogy minden mindennel összefügg. 

És egy kis "győzködés", egyeztetés után: nagyon-nagyon köszönjük! Villámsebességgel küldtük a fotót az útlevelekről. Így leírva, nem lehet minden érzést érzékeltetni, és még terheli az is, hogy nem könnyű elfogadni egy ilyen drága ajándékot. 

És máris jönnek a kihívások, megoldandó feladatok. Na most legyünk kreatívak, mit vigyünk hálánk jeléül, elsősorban a barátnőjének, mert azért az legyen egyértelmű, hogy nagy részben neki köszönhetjük. És ne legyen nagy dolog, mert sok km, két átszállás és hamarosan úgyis jönnek megint Budapestre. 

Az elfogadás kihívása után ez volt prioritásban a második. A "kincseket" kutatni nagyon szeretek, mert személyesebbé tehető az ajándék. Végig gondolni, hogy mik jöhetnek neki szóba, mi az, ami pluszt ad és nem csak egy megvásárolt ajándék, többet mond minden szónál (mert ugye én nem tudok kínaiul).

És szépen sorba a többi.

Úristen régen voltam tengerparton, remélem minden jó és nem most kell keresnem ezt, azt. Természetesen kellett.

Ideje a munkaszervezéssel is foglalkozni, ez okozta a legkevesebb problémát, ez a szakmán, hogy produktívan, hatékonyan megoldjak mindent, amikor rábólintottunk, hogy megyünk, akkor pontosan tudtam, hogy nem lesz probléma. 2 hétről van szó, de azt se felejtsük el, hogy azért ez majdnem fél hónap!

Vízum Amerikába, de jó, lehet online, ez az én világom. Szöulba nem kell, csekkolni kellet, mert nem átszállás lesz, hanem új csekkolás. Útlevelek rendben, tavaly nyáron újítottuk meg.

Jó, kell még autóparkolás, biztosítás... hosszú a lista, de nem baj, mert jó lesz! És megy az állandó narrálás, ott belül :) ... és  saját életedben Te vagy a főszereplő!

 A napok pergése egyre gyorsabb.

Az én kihívásaim 1# (személyes és szubjektív)

Miért jó, ha külföldre "száműzöd" a gyereked? Mert sokszorosan adja vissza, mint Ludas Matyi :)

Mi is az én kihívásom most?

Saipanra utazhatunk február 14-én! Légvonalban 11265.8 km. saipan.png

A kihívást is sokféle szempontból nézhetjük (egyáltalán kihívás vagy probléma), mert egy hosszú utazás, két átszállással, alapból nem könnyű. Utazás mindig jó, mert élményt ad. Persze fel kell rá készülni, utánanézni néhány dolognak, szervezni, újratervezni. 
A kihívás maga az, hogy ez  nem egy előre eltervezett utazás. 

Egy kis személyes, élmény vagy életbeszámoló

Szeretek írni, és még jobban szeretem kiírni magamból, ami foglalkoztat. Az írás gyógyít, de most erre nem lesz szükség, mert ez izgatottság, kíváncsiság, ünneplés, élmény egyben. Még nem tudom, hogy milyen rendszeres lesz, milyen hosszú és mit akarok pontosan, de hihetetlen lehetőség pottyant az ölünkbe. Igazi kihívásokat is rejt, hiszen minden amúgy is változik, de egy ilyen, elképesztő változás sorozatot indít be, amit hol jobban, hol kevésbé érzékelünk. 

Így bepillantást nyerhetsz az életünkbe, egy igen izgalmas időszakbanEz azért több, mint kihívás, mert egy időszak lezárása is, újragondolás, értékelés, büszkeség és sok minden más is előkerül.

Egy kis múlt, mert nélküle ez "csak" egy utazás lenne.

Mivel hosszú, hosszú évekre nyúlik vissza a kezdet, szükséges egy kis múltidézés. A nem, az igen, a változás, a kihívás, a lehetőség harca, egy ember és egy család életében, és a következmények sem érdektelenek.

2011-ben jött egy kérdés, hogy nincs kedve a gyerekek közül (nekem 1, páromnak 3) valamelyiknek kimenni Pekingbe, dolgozni. Az enyémnél volt ez esélyes, mert éppen érettségi előtt állt. Megkérdeztük és egy gyors nem volt a válasz. És egyszer csak azt vettük észre, hogy közénk dobja magát (büszke voltam rá, mert nem mondunk semmire nemet nevelési elvem azért győzedelmeskedett, legalább a kíváncsiság szintjén) és feltette élete legjobb kérdését. Persze akkor még nem tudtuk, hogy ezzel mindannyiunk élete megváltozik.

És megváltozott, mert Gery döntött és igent mondott a kalandnak. 1 évre kimegy dolgozni Pekingbe!
2012. májusában elballagtunk és készültünk a nagy utazásra. Azért a ballagás sem volt egyszerű a fiatalok engem kértek fel, hogy mondjak beszédet róluk. Eddig a pontig azt hittem szeretnek :). Ki szeret több száz szülő és gyerek előtt beszélni (plusz a szülők egy része nem is érti, amit mondasz, mert nem beszélnek magyarul)? Én nem. Persze ez egy nagy megtiszteltetés a fiatalok részéről (megérte jófejnek lenni, reggelit készíteni, és engedni, hogy jól érezzék magukat nálunk - nem is tudják, hogy micsoda önzőségből csináltam, hiszen így láttam, tudtam mindent).

2012. augusztus 7. a nagy utazás elkezdődik, nem csak km-ben.

Sok minden történt abban az 1 évben (ovisokat tanított angolul, egy multi cégnél dolgozott - telefon szoftvereken tesztelte a magyar nyelvet, volt magán tanulója és a párom is "dolgozott" segített a microsoft szoftver magyar nyelv tesztelésében neki (hatás az volt).

A találkozási lehetőség korlátozott volt, mindennap beszéltünk valamilyen formában, én egyszer látogattam meg még az elején 7500 km, nem volt egyszerű...), de ez nem az Ő története, csak a kiindulópont érdekes, mert emiatt történtek és történnek a mai napig is olyan események, amire nem számítottunk, amikor feltettük a kérdést.

Sok mindent tanultam, tanultunk magunkról, egymásról, izgalmas egy év volt, de nem lett vége. Eldöntötte, hogy kint fog egyetemre is járni. Azaz +4 évig Peking lesz az otthona.

Elengedés

Olyan sokszor mondják könnyen : engedd el. Ne idegeskedj, ne foglalkozz vele, csak mosolyogj... persze kívülről könnyű (tudom, tanácsadóként nekem is ez a dolgom, hogy érzelmi érintettség nélkül nézzem).

Akkor és azóta is sokszor kérdezik, hogy mertem elengedni. Ez is egyfajta elengedés, és nem a legegyszerűbb fajtája. A rövid válasz: könnyen. Nem azért mert nem szeretném az én kicsikémet, hanem egy indokom volt és van, azt szeretném, ha mindent kipróbálna és megtalálná azt, ami jó neki. Élete lehetősége? Ezt nem tudhatjuk. Ha ehhez pont 7500 km kell, akkor menjen. Bármikor hazajöhet (na jó nem, mert a repülőjegy retur, és ...), de ha arról lett volna szó, akkor bármikor. Mondjuk Barcelona közelebb lett volna a spanyol nyelv miatt.

A hosszabb válasz egyszerű: én neveltem, tudom miben jó, miben nem, amire lehet felkészítettem a 19 év alatt, a többit meg megoldjuk (főleg Ő). És tényleg megoldottunk mindent (főleg Ő), végig dolgozta a +4 évet, megtanult kínaiul és 2017 tavaszán lediplomázott. Megünnepeltük kint, ami jó kis élmény volt.

img_4341.jpgott van :) valahol.
Annyian  vannak, mint a..., pedig ez csak a nemzetközi rész, 13 000 kínai és 3000 nemzetközi diák tanul az egyetemen. Ő volt az egyetlen magyar diák, aki bachelor képzésen vett részt (halkan megjegyzem Európából sem voltak sokan).

Összegezve nem volt könnyű, nem olyan volt, amit elképzeltünk, jobb, rosszabb, más, de mindenkinek sok-sok tanulsággal szolgált. És nem utolsó sorban igazi felelősségteljes felnőtt lett (nagyon gyorsan), nyitott, elfogadó, kíváncsi ... önellátó!

És, ha azt hiszed, hogy vége a storynak, akkor tévedsz, mert megint hozott egy-két sorsfordító döntést. 

Úgy döntött, hogy nem tanul tovább, mert egy olyan élethelyzetbe került, hogy a barátnőjével együtt kezdett el dolgozni. Ez azért megint jelentős változás, eddig a pontig tudtuk, hogy évente kétszer itthon lesz 2-4 hétre. Diploma után hazajött és visszament, és nem volt előre lefoglalt repülőjegye már, nem tudtuk, hogy mikor látjuk. 

Tehát a döntés, nem jön haza (dolgozni, élni...). Mint minden esetben, kettős érzésem van, lehet, hogy több is.
De jó neki, mért nem itthon, izgalmas kihívások, többet és új dolgokat tanulhat, lehetőség, aminek hosszú távú következménye az lesz, hogy egyre kevesebb az esély, hogy itthon fog dolgozni.
Persze sosem tudhatjuk, mert mindig, minden változik...

Nemzetközi kereskedelem egyelőre nem jelenik meg az életében, de folyamatosan keresik az új lehetőségeket és keresik már őt is, mert jó kapcsolat, ha kínai kérdés merül fel. Barátnője ingatlanos, elkerültek Saipanra egy üzleti lehetőség kapcsán. Az élet a legnagyobb forgatókönyv író, mert egy teljesen új út bontakozik ki. Most!

A jó hír, most már Budapest is képbe került, mert nagyon tetszik a barátnőjének (ugye, hogy semmit nem lehet előre tudni). Ez igazán jó hír, nekem :).

Itthon voltak Karácsonykor, hazamentek Pekingbe, Pekingbe megy haza, mert, ha oda megy akkor hazamegy, ha idejön hazajön. Furcsa, az még furcsább amikor kínaiul beszél, még mindig nem szoktam meg.

És január 12-én csörgött a telefon, hogy azonnal küldjük el az útleveleket. Készülődtek vissza Saipanra és minket is meghívtak, de nem akárhogy, megvették a repülőjegyet is! Hát erre nem számítottunk, hihetetlen, hogy ilyen lehetőséget kapunk.

Légvonalban 11265.8 km. Két átszállással, február 14-én, indulunk. 

...hamar jött a kijózanodás, át kell szervezni mindent :)

 

 

Te jól vagy? Vagy technikás technikákkal az lehetsz!

Kissé provokatív költői kérdésemre bizonyára mindenki tudja a sematikus választ, amit érdeklődő kollégáinak, ismerőseinek ad, pont olyan mélységig, amilyen a kérdés maga volt.

Azonban ha kicsit mélyebbre megyünk, mindannyian találunk olyan pontokat, amikkel nem vagyunk elégedettek. Még akkor is, ha egyébként az életünk egy rég megszokott, stabil mederben halad. Vagy éppen pont akkor?

pexels-photo-683381.jpeg

Tovább

Minden kezdet nehéz?

Főleg egy évkezdet egy hosszú szabadság után. A szüneteket követően – minél hosszabbra nyúlnak – annál tovább tart visszarázódni a mindennapi munkánkba.

618612.jpeg

Felgyorsítani lehet a folyamatot, sokat segítenek benne az asztalunkon tornyosuló elintéznivalók, de mielőtt végképp eluralkodna rajtunk a pánik, vegyünk egy nagy levegőt és ne zökkenjünk vissza azonnal a megszokott mechanizmusainkba.

A legtöbben főleg ilyenkor fogadalmakkal felvértezve állunk neki az újévnek, noha ezt bármikor megtehetnénk. Ha viszont most van annyi erőnk, lendületünk, hogy úgy döntöttünk, másként csináljuk, akkor nézzük, mit tehetünk azért, hogy meg is tudjuk tartani magunknak tett ígéreteinket és gördülékenyebben vegyük az első munkanapokat.

A kettő ugyanis szorosan összefügg egymással. Ha „elúszunk” a mindennapi teendőinkkel, kevésbé leszünk tudatosak, hiszen pánikszerűen kapkodunk egyik feladattól a másikig.

Noha a legtöbben egyszerre akarunk mindenen változtatni: leszokni a dohányzásról, sportolni elkezdeni, nyelvet tanulni és jól szervezni az időnket, állítsunk fel egy prioritási listát. A lista első helyén a mostani mindennapjaink álljanak, amiket hatékonyabban szervezettebben, tudatosabban élve több energiánk és figyelmünk marad a nagyobb változtatásokra.

Ezután jöhetnek a számunkra lényeges kérdések. Mik az elsődlegesek most számunkra? Hol tartunk éppen? Hova szeretnénk eljutni? Milyen élethelyzetekben vagyunk?

Ne használd az élethelyzeteidet kifogásként, de ha igazodsz hozzájuk, könnyebb dolgod lesz.

Most ment a gyermekünk bölcsödébe? Akkor a felszabaduló idővel jobban tudunk rendelkezni, mintha munkahelyet váltunk éppen és számtalan új dolgot kell elsajátítanunk, ami teljesen lefoglal.

pexels-photo-45718.jpeg

Kezdjük ott, hogy priorizáljuk a napi teendőinket, állítsunk fel határidőt az elvégzendő feladatainknak, írjuk le őket. Ezzel már egy nagy terhet vettünk le a saját vállunkról, mert nem kell gondolkodni rajta, biztosan nem felejtünk el semmit és a kapkodást is elkerülhetjük így.

Most, hogy hosszabb időre kizökkentünk a mindennapok taposómalmából, könnyebb úgy visszatérni, hogy apró változtatásokat eszközlünk az életünkön. Például reggel 10 perccel korábban felkelünk, hogy nyugodtan meg tudjunk inni egy kávét, teát, végiggondolva az aznapi teendőinket. Este kikészítjük a másnapra szükséges dolgainkat. Ezekkel már megalapozzuk, hogy jól induljon a következő napunk.

Kis lépésekkel haladjunk! Annak ellenére, hogy mekkora a cél, amit kitűztünk, mindenhez ezeken át vezet az út, átugrani semmit nem lehet. Ha már rutinszerűvé váltak azok a mindennapi változtatások, amikkel fel tudtunk szabadítani időt, energiát, sokkal könnyebb lesz a többire koncentrálni.

A listánk elején szereplő „tételekkel” kezdjük. Ami nem jelenti azt, hogy a többiek nem kerülnek sorra, csak annyit, hogy tervet kell készíteni hozzájuk.

pexels-photo-297642.jpeg

Egy ismeretlen úticélnak sem vágsz neki térkép nélkül, miért lenne másként az életeddel, a céljaiddal.

Változtass egy-egy szokásodon, aszerint, hogy mi mutat a célod irányába, például ha nyelvet szeretnél tanulni, kezdd azzal, hogy feliratosban nézed a filmeket szinkronos helyett.

Az elején plusz odafigyelést, energiát fog ez igényelni, ezért fontos, hogy „megnyerd” ezeket a mindennapi rutinokon. Később azonban egyre természetesebbé válik, így léphetsz a következő lépcsőfokra.

Maradj tudatos végig, kövesd a saját magad felállított tervet, ellenőrizd hétről-hétre, mennyit haladtál, dicsérd meg magad. Ne számíts hirtelen jövő mindent elsöprő sikerekre, az eredmények általában szép csendben érkeznek el hozzád, egy idő után természetes lesz, amiért küzdöttél és korábban lehetetlennek tartottad.

Ma azonban csak annyit tegyél meg, hogy szabadítsd fel a plusz energiát a mindennapjaidban, a megszokott rutinok helyett alakíts ki újakat, eredményesebbeket. Egy-egy változtatás elég, és tartani is tudod, ami plusz önbizalmat ad.

Ha pedig konkrét tervet szeretnél készíteni, segítséget kapni a megvalósításhoz, akkor gyere el január 20-án a produktivitás tréningre, ahonnan ígérem, saját gyakorlati útmutatóval távozol.

Irány a produktivitás tréning!

Visszaszámolsz vagy haladsz napról napra?

Karácsony margójára

 

Én mindig, nem csak úgy általában, mindig visszaszámolok. Amikor eltelik megint 1 év, 12 hónap, 52 hét, 365 nap, 8760 óra..., ami részben nagyon sok idő, de mégis időnként egy pillanatnak tűnik. Megtettünk mindent, amit elterveztünk? Kell hozzá egy csipetnyi múlt, hogy pontosan tudjuk, mit értünk el, mire lehetünk büszkék és mit kell újratervezni. Persze kell a jövő is, hiszen álmodozni, vágyakat és célokat megfogalmazni, de a jelen az, amire igazán szükség van. Itt és most, tenni, de nem csak akkor, amikor fordul a számláló. Mert mi is a cél?

Legyen jobb, mint tegnap! Ehhez kellenek az összetevők, amiből megalkothatod azt, amire Te vágysz!

 A legnagyobb ajándék a miidő

kari.png

 

Múlt, jelen és jövő egyben... 

Az év többnyire 365 napból áll, tényleg csak és kizárólag azon a néhány ünnepnapon kell odafigyeli a másikra vagy magamra? Vagy választhatjuk azt is, hogy inkább mindennap teszek magamért. Erről írtam hosszabban is már

Az idő az egyik legfurcsább az életünkben, mert mérjük, de nem uralhatjuk. Nem tudjuk se gyorsítani, se lassítani. Van és kész, az életünk része, de mégis kellene valamit kezdeni vele.

Gondoltál már arra, hogy vannak napok, amikor minden sikerül? Bármennyi dolgod van, mégis a végére érsz, és elégedetten dőlhetsz hátra a nap végén. Míg máskor jóval kevesebbel is alig boldogulsz, stresszelsz, frusztrált vagy.

Mi lehet ennek az oka?

Az, hogy jól vagy rosszul időzítesz!

Minden döntésednek következménye van, ami eltölthet félelemmel vagy a szabadság érzésével, hogy te irányítasz. Noha külső körülmények mindig lesznek, azokra fogni bármit az életedben felesleges, mert mindenkinek vannak körülményei. 

  

 

Múlt idézés - az időzítés és én!

18 éves koromban rendeztem meg az első rendezvényem, itt dőlt el minden (vagy még sem?). Nekem kellett kitalálnom mindent, mi legyen a gyereknapon, mikor mi következzen, mi kell hozzá, ki fog résztvenni stb. Emlékszem készítettem egy nagy naptárt és először beleírtam a rendezvény időpontját. És nem az elejéről kezdtem beleírogatni, hanem a végéről visszafelé kezdtem a sakkozást.  (itt olvashatsz többet a múltról)

Felülről ránézni, látni az összképet, elképesztő érzés volt.

Persze ez a módszer természetes volt, hiszen versenyekre kellett felkészíteni magam, úgy, hogy a legjobban időzítsem a formámat. Szóval nem lehet tudni, hogy miért, vagy mi segített, de egy biztos, sosem csúsztam határidővel.

Több mint 30 éve dolgozom, visszagondolva, változtak a módszerek és a hozzáállások, mert változtak a lehetőségek, a helyzetek és a feladatok is. Ez a természetes, mert régi eszközökkel, módszerekkel ma már nem sokra juthatsz.  

Alakíts ki jó rutinokat

A szokásaid azért vannak, hogy „megspórolják” neked a döntést, ne kelljen gondolkodnod a minden nap elvégzendőkön. Vannak feladatok, amit el kell végezni és vannak feladatok, amit szeretnél elvégezni. A jó szokásokkal több időd lesz, hogy a lényeges dolgokra tudj igazán koncentrálni. Amikor azokkal a dolgokkal foglalkozol, ami számodra értékes, fontos és hasznos. Ez nem jelenti azt, hogy mást nem kell megtenned, vannak szükséges, kötelező és nem szeretem dolgok, amire szintén időt kell fordítani. 

Az időráfordítás az, ami értékessé és fontossá teszi.

 

Én ebben hiszek:  Egy valamit lehet azonnal megváltoztatni:
a hozzáállásodat! Mert a lényeg, hogy jobb legyen mint tegnap.

Egy kis jelen - mert a varázslat rajtad múlik!

Még van pár nap az év végi kihívásokhoz, de mindig lesz újabb... mindig lesz mire felkészülni, stresszelni, megoldani... Hol a Mikulás, hol a Karácsony, meglegyen a negyedév, új ügyfél, új program, Újév és a kedvencem: a fogadalmak!

Még ezt az évet kihúzod? Aztán jövőre minden másként lesz? 

A képlet egyszerű: Motiváció nélkül nincs változás és változás nincs idő nélkül! Motivációra és időre is szükséged van, de idő nélkül nem találod meg a motivációdat és nem is tudsz változtatni! Remélem ne kavarodtál nagyon bele!  Egyszerűsítsük le. 

Képlet = Időre van szükséged!

Így bármit elérhetsz, ilyen egyszerű, mert mindenhez idő kell!

 

És a jövő

Tudod? Érzed? Az időt mérjük, de nem uralhatjuk! Vagy mégis?
Kézben tarthatod, ha ismered a hatások és ellenhatások rendszerét. Ez az időzítés művészete! 

 

Válj az időzítés művészévé, amit két dologgal kezdhetsz:

 

1. Kutasd a life code-odat és találj válaszokat a legtöbbeket foglalkoztató kérdésekre! Itt tudod kitölteni!

Plusz információ: ha kitöltöd, kedvezményt választhatsz a tréningre!

 

2. Január 20-án Produktivitási tréning: időzítés művészete! Tanuld meg tréningen azokat az időtrükköket, amiket a mindennapokban használni tudsz!

 

+1. Használd az 5 perces kihívásokat, hogy legyen jobb, mint tegnap!
Produktivitás több, mint időmenedzsment! Időzítés művészete!
Iratkozz fel a csatornámra, hogy ne maradj le!

 

Az időzítés művészete – Life code

Gondoltál már arra, hogy vannak napok, amikor minden sikerül? Bármennyi dolgod van, mégis a végére érsz, és elégedetten dőlhetsz hátra a nap végén.

Míg máskor jóval kevesebbel is alig boldogulsz, stresszelsz, frusztrált vagy.

Mi lehet ennek az oka?

time-1995539_960_720.jpg

 

Az, hogy jól vagy rosszul időzítesz!

Mit is jelent ez pontosan? Ha ismered magad, ha tudod, hogy mit kell tenned, akkor optimálisan tudod időzíteni a feladataid.

Noha mi magunk ugyanazok vagyunk, az energiaszintünk, ezáltal a teherbírásunk nem mindig ugyanolyan. Ez egy természetes dolog, mindenki így van vele.

Amit tehetsz, hogy felismered, rád mi és hogyan hat. Hogyan reagálsz a stresszre, fáradságra. Mikben teljesítesz jobban: a sok apró feladatban, vagy a nagyobb projektekben, amiken akár hónapokig is dolgozol.

Ismerd meg a saját ritmusodat is: reggel vagy aktívabb, vagy inkább délután fog az agyad? Mennyi alvásra van szükséged? Mi jelenti számodra a feltöltődést, ami után a teljesítményed legjavát nyújtod?

Figyeld meg magad, és ha kitapasztaltad, mik a számodra fontos dolgok, igyekezz ideális körülményeket teremteni. Dolgoznod kell rajta, mert az élet minden csak nem ideális körülmények halmaza, helyette folyamatos változásokból, váratlan eseményekből áll. Az azonban a Te döntésed, hogy tudsz erről és felkészülsz rá.

filmmaker-2838945_960_720.jpg

 

A genetikánk például egy adott dolog, de amik a „gyengébb” pontjaink, azokra jobban oda kell figyelnünk, hogy egészségesen működjünk, mert megelőzni mindig könnyebb, mint orvosolni a bajt. Élj tudatosan, ne félj a dolgoktól, hanem ismerd fel és tegyél a testi-lelki egészségedért.

A lelki egészségeden például úgy segíthetsz, ha abbahagyod a múlton való rágódást. Változtatni ugyanis a megtörtént dolgokon már nem tudsz, de a tanulságot utólag is levonhatod belőlük, amit ezért érdemes megtenned, hogy ne kerülj ismét ugyanabba a cipőbe. Ha képes vagy tanulni a hibáidból, ezáltal fejlődsz és nem találkozol többet ugyanazzal a helyzettel.

A tudatossághoz szükséges az, hogy meg tudj állni egy pillanatra. Döntés előtt mindig végy egy nagy levegőt bármennyire pörögsz is és nézd végig kívülről szemlélve a helyzetet. Ne a korábbi mintáid alapján dönts, hanem a vágyott cél vezessen. Tedd fel magadnak a kérdést: milyen döntés segít abban, hogy elérjem azt a célt?

Ha hagysz időt magadnak, képes vagy tanulni a hibáidból és felelősséget vállalni, a legjobb úton haladsz, hogy elérd, amit kitűztél magad elé.

woman-2944070_960_720.jpg

 

Minden döntésednek következménye van, ami eltölthet félelemmel vagy a szabadság érzésével, hogy te irányítasz. Noha külső körülmények mindig lesznek, azokra fogni bármit az életedben felesleges, mert mindenkinek vannak körülményei.

Alakítsd ehelyett az életed a céljaid szerint! Tervezd meg és bontsd le minél kisebb egységekre, akár minden napra. Hiszen tudod, egy vágyott súly elérése is egy-egy csokin múlik, amit nem eszel meg, vagy a megálmodott nyaralás azokon az apró lemondásokon, amikor otthagyod a polcon azt, amire nincs is szükséged. Ha pedig ezt felismered, rájössz, hogy a „Minden döntésednek következménye van” valójában egy lehetőség.

Válj az időzítés művészévé, amit két dologgal kezdhetsz:

 

Kutasd a life code-odat és találj válaszokat a legtöbbeket foglalkoztató kérdésekre!

 

Tanuld meg tréningen azokat az időtrükköket, amiket a mindennapokban használni tudsz!

 

Légy hatékonyabb! Szervezd ki a marketinged!

Vezetőként, vállalkozóként mindenhez kell érteni, legalábbis olyan szinten, hogy jó kérdéseket tudjunk feltenni. Mit és milyen mélységben érdemes megtanulni ez bizony egy örök dilemma

Stratégia partnerség, kiszervezés vagy saját megoldások, új ember kiválasztása… mikor, mit érdemes mérlegelni, melyik a jó vagy legjobb megoldás? 

img_2577.JPG

Egy sokak által irigyelt munkavégzést vettünk most kereszttűzbe, ez pedig a szabadúszó foglalkozások egyik képviselője.

Az online marketing ma már lehetővé teszi, hogy bárhonnan elérhető módon, akár országhatáron átívelően nyújtsunk marketing támogatást a cégeknek. Most a másik oldalról nézzük meg ezt: milyen is egy szabadúszó vállalkozás élete a dolgozói szempontjából.

A Naturmarketinggel beszélgettünk.

Bíró Andrea: Kívülről nézve irigyelt munkát végeztek, hiszen kreatívan, látszólag kötetlenül tudtok dolgozni. Mit szerettek a legjobban benne?

Naturmarketing: Pontosan ezt a kötetlenséget, a feladatokban rejlő mindig új kihívást. Minden vállalkozásnak más a története, a filozófiája, amivel foglalkozik, amilyen értéket ad. A mi dolgunk, hogy megmutassuk, a partnerünk, akivel együtt dolgozunk, mitől több, jobb vagy más, mint a konkurenciája. Ezt pedig meglátni és láttatni szép feladat kívülállóként.

Bíró Andrea: Milyen feladatokat élveztek a legjobban?

Naturmarketing: Kreativitásra minden esetben szükség van a munkánkhoz, tehát ezt ki sem emelem különlegességként, nélküle csak marketing kivitelezők lennénk, mi pedig az átfogó stratégiában hiszünk. A komplex, összetett feladatokat, ahol A-Z-ig ránk van bízva egy vállalkozás online jelenléte. Ezt azért is szeretjük, mert nem kell azon aggódni, hogy ha mi például elkészítünk egy weboldalt, ami felhasználó- és mobilbarát, jó helyezésekre számíthat a keresőkben, de például Facebookon nem kommunikál a cég megfelelően, akkor nem lesz professzionális egy külső szemlélő szempontjából. Persze néha elég, ha csak tanácsot adunk, hogyan csinálja jobban egyik-másik területet a cégvezető, de a tapasztalat az, hogy az online megjelenésre még ha tudás van is, gyakorlat és legfőképp idő kevés.

fullsizerender_2.jpg

Bíró Andrea: Tehát jobban járnak a cégek, ha kiszervezik az online marketinget, mint ha maguk próbálkoznak vele?

Naturmarketing: Azt tapasztaljuk, hogy még az online világra nyitott cégvezetők esetében is állandóan szorít az idő. Nehezen szakítanak arra is, hogy átbeszéljünk, megtervezzünk egy stratégiát, hiszen az ő feladatuk elsősorban a cégvezetés, azt nem tudja más elvégezni helyettük.

Egy marketinges munkatárs alkalmazása komoly anyagi terhet ró a cégre, bár még ez is egy jobb megoldás, mintha egyáltalán nem foglalkoznának vele. Az azonban nem várható el a munkatárstól sem, hogy egyszerre legyen grafikus, Adwords és Facebook szakértő valamint szövegíró ugyanolyan professzionális szinten.

Tehát több oldalról is jól jár az a cég, amelyik kiszervezi az online marketingjét: egyrészt eredményesebb lesz az online marketing jelenléte, amit kihasználhat akár egy-egy dologra is (például a weboldalt nem kell évente rendbe tenni, ha egyszer jól lett elkészítve és a rajta lévő tartalmat frissíteni tudja a cégnél dolgozó munkatárs, ha megmutatjuk neki) de lehet egy folyamatos együttműködés például a hirdetések vagy a tartalmak előállítása.

Harmadrészt pedig ezzel terhet is veszünk le a vállukról, mert nincs más dolguk, mint időről időre meghatározni a stratégiát, a kereteket, aztán a riportokat olvasni, amiket tőlünk kapnak.

Bíró Andrea: Mi okoz Nektek kihívást a mindennapokban?

Naturmarketing: Például az időbeosztás. Mi is emberek vagyunk, mint az ügyfeleink, és mivel projekteken dolgozunk, nem a nyolctól négyig munkarendet követjük. Lehetetlen lenne úgy kreatívan, ugyanakkor a határidőket precízen betartva hatékonyan működni. Folyamatosan törekszünk rá, hogy prioritásokat állítsunk fel a feladatokban, illetve a munka-magánélet egyensúlyában.

Mivel többnyire távmunkában dolgozunk, így az ezzel járó önállóságot is kezelnünk kell tudni. Persze itt megtehetjük, hogy óránként felállunk, sétálunk egyet vagy iszunk egy pohár teát, hogy kizökkenjünk, hiszen az egész napos ülőmunka a számítógép előtt elég megterhelő.

fullsizer.jpg

Ettől függetlenül nekünk is meg kellett tanulnunk olyan módszereket, amikkel ma már jóval gyorsabban, hatékonyabban tudunk dolgozni. Több munkánk lett, mégsem okoz problémát a határidők tartása, ez például egy nagy előnye volt a Bíró Productivity-vel való együttműködésenk.

Bíró Andrea: Egy külső szemlélő szempontjából mentesültök rengeteg olyan helyzettől, ami más munkahelyeken stresszt okoz. Mi az igazság, ti hogyan, miben élitek meg a mindennapi stresszt? És hogyan kezelitek?

Naturmarketing: Egy multicéget erős kötöttségek, szabályok jellemeznek, a nagyvállalati ügyfeleknél tapasztaljuk azt, hogy nemcsak stresszesek a dolgozók, de nem is tudnak igazán hatékonyak lenni. Az oka mindkettőnek úgy látjuk ugyanaz: a nagyra nőtt vállalat lomhává vált, nem figyel az egyes dolgozói ötleteire, hanem egy rendszerbe próbál mindent szervezni. A kört négyszögesíteni.

Így elvesznek a sikeresebb ötletek, a hatékonyabb megoldások, és az is biztos, hogy nem lesz mindenkinek jó ugyanaz a munkakörnyezet.

Nálunk is vannak szabályok, amik inkább vonalvezetőként szolgálnak mindenki számára, racionálisak, betarthatóak ugyanakkor nem kötnek meg senkit, ez pedig sokszor jobb eredményekhez is vezet.

Stresszt természetesen mi is megélünk: a multitasking például a mindennapjaink része, nagyon nehéz egy dologra koncentrálni egyszerre, amikor az ügyfelünknek eszébe jut egy jó ötlet, amit meg szeretne osztani, hiába dolgozunk egy másik projekten.

De hozhatnám fel példaként azt is, hogy a határidők tartása sokszor komoly odafigyelést igényel, hiszen a rajtunk kívül álló résszel is foglalkoznunk kell. Hiába végezzük el a feladatunkat a megbeszélt időre, ha az ügyfelünknél valami miatt csúszik a kommunikáció, nem kapjuk meg a szükséges információkat.

Számunkra ezek okozzák a stresszt, és persze ami pozitívum is, hogy a munkánk nagy része mérhető, így az eredményessége is számszerűsíthető. Ezeket ma már egy pozitív értelemben vett nyomásként érzékeljük, ami lelkesít, mutatja az irányt, hogy miben és merre kell tovább fejlődnünk. Ezt a nézőpontot a tréningeknek köszönhetően sajátítottuk el, hiszen különbözőek vagyunk, másképp teljesít egyikünk-másikunk nyomás alatt. Azzal, hogy az időnként komolyan felhalmozódó feladatokat inkább kreatív kihívásként kezeljük mindannyiunk számára nagy előrelépés. Egyébként pedig mérhető sikereket hozott a vállalkozásunk életében.

www.naturmarketing.hu

Milyen egy jó élet?

Life code kutatás

5 évvel ezelőtt volt már egy ilyen kutatás. A világ változik, folyamatosan és egyre gyorsabban. Ideje frissíteni. Azt kutatom, amire a legtöbb ember önmagában is folyamatosan keresi a választ.

Lehet jobban, hatékonyabban és boldogabban?

A különböző élethelyzetekben mindig másképp és máshogyan érezzük magunkat, ezért fontos elkülöníteni, hogy melyik területen, milyen szinten állunk. Milyen ok-okozati tendenciák figyelhetőek meg, vagyis mire figyeljünk.

Segítsd a munkámat az alábbi – 5 perc alatt kitölthető – kérdőív megválaszolásával!

Az idődért cserébe ajándék jár! Ötös módszer jegyében - 5 lehetőség. Vegyél részt a kutatásban itt: 

LIFE CODE KUTATÁS